Перемоги і поразки

17.08.2024 12:12 ПОЛІТИКА

У Парижі закінчилося найбільше спортивне свято чотириріччя – Олімпіада. З давніх давен було так, що коли проводилися Олімпіади, то зупинялися війни. Це символічно доводити свою перевагу не зброєю, а в спорті. Керівник Франції Макрон запропонував Україні та росії припинити військові дії на час проведення Олімпіади в Парижі, однак сторони відмовилися. Путін має свої плани і прагне чим швидше вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Ну а Україна не могла припинити вогонь в односторонньому порядку і ми добре розуміли, що навіть за час перемир’я ворог лише накопичить військовий арсенал, щоб потім ще потужніше сунути на Україну.

Тому військові дії під час Олімпіади тривали і зараз ми вже воюємо на території росії. Якщо хтось спершу думав, що це провокація диверсійних груп, то тепер стає зрозумілим, що це справжня військова операція на території ворога.
Ну а щодо Олімпіади, то Україні зараз важко повноцінно боротися за медалі. На це є сумні об’єктивні причини. Чи можна вважати успішним виступ українських спортсменів на Олімпіаді? Тут однозначної відповіді немає. Результати олімпіади – це результати престижу держави. Це відношення держави до розвитку спорту і здорового способу життя. Це свідчення добробуту країни.
Україна повноцінною незалежною збірною бере участь в Олімпіадах з 1996 року. Власне, цей наш перший олімпійський рік і був ще доволі успішним. Ми увійшли в десятку, посівши високе 9-е місце. Тоді ми серед колишніх республік СРСР поступилися лише росії, яка була другою після США. Україна в 1996 році виборола аж 23 медалі – 9 золотих, 2 срібні та 12 бронзових. Такий успіх базувався ще на радянських рудиментах.
Вже на наступній Олімпіаді у 2000 році ми хоч і завоювали ті самі 23 медалі, але вибороли лише 21-е місце, бо золотих медалей було тільки 3.
У 2004 році наш виступ був кращим. Українські спортсмени вибороли 22 медалі, із яких 8 золотих. Підсумкове місце – 13-е.
У 2008 році знову стався невеличкий підйом – в України 27 медалей, із яких 7 золотих і 11-е підсумкове місце.
Ну а потім почалися спади. У 2012 році у нас було 14-е місце. Українські спортсмени завоювали 20 медалей, із яких 6 золотих. У 2016 році у нас було лише 31-е місце – 11 медалей, із яких тільки дві золоті. У 2020 році ми посіли аж 44-е місце. Медалей було 19, але тільки одна золота. Ну і на цій Олімпіаді ми мали три золота із 12-ти завойованих медалей і 22-е підсумкове місце. Тобто, ми трошки вище, чим на минулій Олімпіаді, але медалей вже зовсім мало.
Олімпіади дійсно визначають престиж держави і в соцмережах за два дні до закінчення Олімпіади, після того, як Україна завоювала свою третю золоту медаль, один український політик написав: «Ще б одну золоту медаль і догнали тих мадярів». Цей політик навіть поняття не має, що маленька сусідня Угорщина лише двічі програвала Україні у підсумкових таблицях Олімпіад - у 1996 році та в 2008 році. У решті випадків Угорщина була вище України. Нагадаємо, що на минулій Олімпіаді Угорщина була 15-ю, а Україна лише 44-ю. У 2016 році Угорщина була 12-ю, а Україна лише 31-ю, у 2012 році Угорщина була 9-ю, а Україна 14-ю.
Чому в Угорщині краще розвивається спорт? Бо це політика держави. І справа тут не в розмірах бюджетів. Бо там будують стадіони та спорткомплекси, а не віддають вільні землі лише під комерційну забудову.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат