Чим відрізняється заводський спосіб приготування вин від домашнього?

Вероніка Межуєва 06.07.2024 19:28 СОЦІО

Багато відомих людей говорять, що Закарпаття- срібна земля, адже це і не дивно, бо найкращі умови для вирощування винограду та виготовлення вин саме тут.
Люди зі всієї України приїжджають на дегустації до різних виноробів Закарпаття. Один з найвідоміших виноробів Берегова Василь Копча має 7 гектарів землі на яких розташованні його виноградники. Їхня сім’я вже в декількох поколіннях виробляє вино, тому Василь розказує про відмінності виготовлення заводського та домашнього вина, адже проводячі дегустації для туристів зі всієї України йому неодноразово говорили, що їхні вина відрізняються від магазиних.


Домашнє вино відрізняється від заводського тим, що якщо воно сухе, то буде мати більший градус міцності, ніж солодке через те, що в домашніх винах є два головні компоненти- це дикі винні дріжджі, вони містяться на шкірках виноградних ягідок, а також цукристость, яка є в винограді. І коли вино бродить, дріжджі споживають цукор і переробляють його в міцність. Тому в сухому вині буде 0% цукру, але буде більший градус міцності, а в солодкому вині навпаки буде більше цукру і буде менше міцності. А в заводських- в солодкому буде більше міцність, ніж в сухому.
Зупиняється процес бродіння методом зняття вина з осаду. Осад- це є мертві дикі винні дріжджі, які вже вимерли, переробили вино і осіли на дні. Після цього процесу відбувається зняття з осаду, перефільтрація. Але повністю перефільтрувати дріжджі неможливо, тому вина залишаються живими. Але якщо довго тримати вино в пляшці, то в ній з’явиться маленький осад і вино стане більш сухе і міцне. На відміну від крафтових вин, в заводських зупиняють процес бродіння за допомогою різних стабілізаторів, консервантів, а в солодкі десертні вина добавляють спирт, хоча спирт технологічно не заборонено добавляти, але він повинен бути виним.

Якщо порівнювати вино Кагор, то заводський має 16-20 градусів співвідношення цукристості та міцності, відповідно до чого видно, що бродіння зупиняють методом додавання спирту, адже Кагор сім’ї Копча має 9-10 градусів.

Вероніка Межуєва

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат