Голова Закарпатської ОВА взяв участь у зустрічі Володимира Зеленського та Віктора Орбана

02.07.2024 15:50 ПОДІЇ

 

Узяв участь у зустрічі Президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

- Розвиток двосторонніх відносин, економічна й гуманітарна співпраця, стратегічне партнерство та взаємопідтримка – основні питання, які порушили лідери країн під час зустрічі в Києві.

Президент Володимир Зеленський серед іншого подякував Віктору Орбану та угорському народу за підтримку ініціативи щодо відкриття в Будапешті української школи для представників української національної спільноти та тимчасових переселенців. Це рішення є безпрецедентним і закладає основу майбутнього напрямку освіти наших громадян за кордоном.

Для Глави держави підтримка українців за кордоном у цей складний час є одним із пріоритетних питань. Завдання залишається незмінним – повернення всіх, хто через війну вимушено залишив рідну землю.

Для Закарпаття це також важливе питання, адже десятки тисяч наших краян вимушено переїхали до Угорщини та намагаються організувати навчально-виховний процес дітей саме за українською системою освіти.

Тож можна констатувати, що 1 вересня 2025 року українські діти підуть до першої в ЄС повнокомплектної державної української школи. Знаково, що цей навчальний заклад буде саме в Будапешті.

Зараз лише в столиці Угорщини є запит від декількох тисяч українських родин з-поміж переселенців та окремо від угорських українців на навчання дітей українською мовою. Є українські вихователі та вчителі, вони готові працювати. Є важливе рішення державного самоврядування українців в Угорщині щодо необхідності відкриття української школи, яке прийняли в поточному році.

Завдяки Президенту Володимиру Зеленському українці отримали підтримку Уряду Угорщини та особисто премʼєр-міністра країни Віктора Орбана в питанні започаткування власного освітнього осередку.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат