Хор «Кантус» дав благодійний концерт у церкві Перечина

01.07.2024 12:23 ДОЗВІЛЛЯ

 

30 червня академічний камерний хор «Кантус» з Ужгорода гастролював у Перечині. Концерт «Звуки небес, голоси землі» на підтримку наших захисників відбувся у греко-католицькому храмі святого Миколая Чудотворця. Благодійний квиток коштував всього сто гривень.

Щодо назви концерту. Вона дуже влучна – артисти своїми голосами передали звуки небес, спів янголів. Просто божественно!

Програма складалася з двох частин. У першій прозвучали духовні пісні, молитви зі святої Літургії, у другій – світські пісні, українські та закарпатські народні співанки вітчизняних композиторів.

Настоятель парафії отець Мирослав зауважив: «Вдячні Господу Богу і нашим захисникам, що під час повномасштабної війни можемо приймати цей чудовий хор і прославляти нашого Господа співом, нашими відкритими серцями. У Всевишнього просимо захисту для наших воїнів, просимо миру і перемоги».

Диригент та художній керівник хору, народний артист України Еміл Сокач розповів, що отець Мирослав неодноразово запрошував «Кактус», але так склалося, що виступає тільки тепер.

– Сьогодні, 30 червня, ми завершуємо концертний сезон. З 1 липня ідемо у відпустку. Маємо честь виступати у Перечині, у такому красивому храмі. Скажу таке: нині ми вперше співатимемо світські пісні у церкві на Закарпатті. Досі у храмах виконували тільки духовні. Це знаково. Для мене Перечин – важливе місто. Мій батько очолював Перечинську дитячу музичну школу протягом 12 років, керував місцевими хорами. Думаю, дехто ще пам’ятає його, – звернувся до присутніх.

– Пам’ятаємо, пам’ятаємо, – сказало одночасно декілька людей. Ці слова викликали щиру радість у пана Еміла.

Розпочали і закінчили молитвою за Україну «Боже великий єдиний». Протягом години у приміщенні панувала неймовірна атмосфера, божественний багатоголосий спів, який зачепив найпотаємніші струни серця присутніх. Це було дуже гарно і дуже глибоко.

Прозвучав і всесвітньо відомий «Щедрик» Миколи Леонтовича. Заспівали закарпатську народну пісню «Пливе качка по Тисині». Саме «качка», а не кача. Як сказав пан Сокач, таким був перший варіант пісні в обробці Іштвана Мартона.

Слухачі-глядачі на знак вдячності гаряче аплодували артистам і заспівали «Многая літ». Від парафії пані Людмила вручила пану Емілу букет білих троянд.

– Це було щось неймовірне. У мене бракує слів, щоб передати емоції, – зізнався Іван Стецьо. – Усім знайомим, які не прийшли на концерт, буду казати, що вони багато втратили. Отримані враження сьогодні – це надовго. Це треба пережити. Думаю, що ті голоси навічно засядуть у наших серцях, душах. Я щасливий, що почув такий спів у нашій церкві. Це щось божественне!

Своїми враженнями поділилася і Вероніка Годована: «Я була вихованкою дитячої музичної школи, коли Петро Петрович Сокач очолював її. А ще багато років співала у колгоспному хорі, яким він керував. На концертах «Кантуса» була і в Перечині, і в Ужгороді. Дивлюся на Еміла і бачу його батька: ті ж манери, поведінка. Просто Петро Петрович був трохи вищим, більшим. Вважаю, що такі заходи треба відвідувати частіше, щоб очистити і наповнити свою душу чистим, божественним, побачити і почути високе мистецтво».

Довідково
Історія «Кантуса» почалася в 1985 році виступом на ювілейному вечорі Михайла Кречка. 1992 року вийшло розпорядження голови виконкому Закарпатської обласної ради Михайла Країла про створення професійного камерного хору «Кантус». Це був старт професійної кар’єри колективу. В 2009 році «Кантус» отримав почесне звання «академічного хору».

У репертуарі камерного хору чільне місце посідає духовна музика, музика епохи ренесансу, обробки українських народних пісень, твори українських композиторів, колядки та щедрівки, джазові композиції. Особливе значення колектив віддає виконанню та популяризації сучасної музики, зокрема вітчизняної.

З 2001 по 2014 рік хор був організатором музичного фестивалю «Фестиваль сучасної духовної музики» в Ужгороді. 1999 року відбулося концертне турне містами Швейцарії.

Учасник хорових фестивалів і форумів як в Україні, так і за кордоном – в Угорщині, Італії, Ірландії, Австрії, Швейцарії, Франції, Німеччині, Великій Британії.

Карпатський об'єктив

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат