Чому віримо в перемогу

29.06.2024 12:00 ПОЛІТИКА

З новин ми чуємо про тотальне подорожчання, про розкрадання чиновниками бюджету, про зраду наших генералів. Ми чуємо про те, як під час війни на фоні зубожіння простих людей і смертей наших героїв, збагачуються чиновники.

Середня зарплата чиновників за останні 4 місяці зросла на 32% і перевищила 50 тисяч гривень, — кажуть в Мінфіні. Якщо у січні 2024 року середня зарплата становила 38,6 тисячі гривень, то вже у травні вона зросла до 50,9 тисячі гривень. Лідирують за рівнем зарплат:   Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ). У середньому її працівники одержують 89,7 тисячі гривень. Так, так, це ті, хто встановлює нам тарифи.

Після цього всього соціологам стало цікаво, чи задоволені українці своїм життям.

За останнє десятиліття до початку повномасштабної війни (2012-2022 роки) рівень задоволеності життям українців поступово зростав. У 2017 та 2022 роках цей показник був вище, ніж у 2011 році (5,1 та 5,2 бала порівняно з 4,5 – за десятибальною шкалою).

Проте після початку повномасштабної війни ситуація змінилася. В січні 2024 року рівень задоволеності життям знизився до 4,7 бала, а у червні 2024 року залишався майже на тому ж рівні – 4,8 бала.

Про це свідчать результати опитування, яке проводила соціологічна служба Центру Разумкова.

Респонденти оцінювали свій рівень задоволеності за шкалою від 1 до 10, де 1 означає "абсолютно не задоволений", а 10 – "абсолютно задоволений" своїм життям.

Тобто, наразі рівень задоволеності життям перебуває близько середини. І це абсолютно очевидно, що половина українців не задоволені, а половина цілком задоволена.

Соціологи це підтвердили. Рівень задоволеності життям значно вищий у людей з вищим рівнем добробуту: задоволеність зростає від 3,9 бала серед тих, кому не вистачає грошей на їжу, до 6,1 бала серед, хто відповів, що живе забезпечено.

Ну і деякі цифри про те, куди ми рухаємо.

Згідно з результатами опитування, від початку війни зросла кількість українців, які вважають, що країна рухається у правильному напрямку. Наприкінці 2022 року таких було 51%, а на початку 2023 року – вже 61%. Проте зараз цей показник знову знижується. Останнє опитування показало, що лише 33% українців вважають, що країна рухається у правильному напрямку, тоді як 47% думають протилежне.

Ці показники кращі за довоєнні: тоді лише 20% українців вірили в правильний напрямок розвитку країни.

Як так? Чому? Звідки така віра? З якої радості?

Ось ще цифри соціології: зараз 29% українців вірять, що Україна здатна подолати свої проблеми за кілька років, 46% вважають, що це станеться у більш віддаленому майбутньому і лише 11% не вірять у це взагалі.

Ну і традиційне – віра в перемогу. 80% опитаних вірять у перемогу України у війні! Віра – наше все!

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат