В Ужгороді відбулася публічна дискусія про регіональну журналістику

Софія Сливка, Таміла Рахівська 27.06.2024 14:20 ПОДІЇ

26 червня на терасі офісу Інституту Центральноєвропейської Стратегії (ICES) в Ужгороді відбулася публічна дискусія про регіональну журналістику та церемонія нагородження конкурсі журналістських робіт про Закарпаття.

Захід відбувся в рамках проєкту «Посилення верховенства права на місцевому/ регіональному рівнях в Україні: приклад Закарпатської області», який фінансується Міністерством закордонних справ Королівства Нідерландів.
Учасниками дискусії «Регіональна журналістика в Словаччині та Україні: звідки черпати натхнення і як протистояти медіапустелі?» стали: редактор словацького видання Korzár PreŠov, неодноразово нагороджений за вклад у журналістику на місцевій та міжнародній арені Міхал Франк, голова Ужгородського прес-клубу Ірина Бреза, ініціатор та співорганізатор адвокаційних кампаній на захист зелених зон та історичної частини Ужгорода, автор відео-розслідування про забудову Радванського кар’єру Олександр Ровняк. Модерувала розмову журналістка незалежного онлайн-видання Varosh Галина Гичка.
Спікери порушили важливі проблеми, що стосуються розвитку якісної регіональної журналістики та поділились експертною думкою щодо боротьби з «медіапустелями», зокрема Ірина Бреза, в локальних виданнях. Також обговорили труднощі у доступі до інформації після повномасштабного вторгнення з Олександром Ровняком та разом з Міхалем Франком порівняли діяльність регіональних медіа в Пряшеві та Закарпатті.
Учасники заходу також змогли поставити свої запитання спікерам, зокрема подискутували про ризики журналістських розслідувань та мотивацію людей займатись ними. Згодом продовжили спілкування/дискусії в приватних розмовах після заходу.
Опісля відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу журналістських робіт про Закарпаття, який тривав протягом квітня-травня 2024 року. Він присвячений темам регіонального розвитку, доброго врядування, соціальної згуртованості, міжетнічного діалогу, боротьби з корупцією, прозорості та верховенства права в Закарпатській області. Загалом у конкурсі взяло участь 26 робіт.
Перше місце посіла Тетяна Когутич, створивши матеріал про недоступність інфраструктури Мукачева, яку вона перевірила разом з українським ветераном. Її премія за чудово написану публікацію складатиме 300 євро. Другі місця дістались Мирославі Гараздій за її інтерв’ю про медіаграмотність та Олександрі Андрюхіній з її мініпрограмою про громадську організацію «Я допоможу». Призерки також отримають грошову винагороду в розмірі 100 євро кожній. Олександр Ровняк став переможцем поза конкурсом як громадський діяч.

Софія Сливка, Таміла Рахівська

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат