Продаж за безцінь землі у Мукачеві: викрито мера Балогу та голову райради Ланя

25.06.2024 12:12 КРИМІНАЛ

 

Правоохоронці затримали мера Мукачева Балогу, голову райради Ланя та начальника земельного відділу Саміляка.

НАБУ і САП спільно з СБУ викрили міського голову Мукачева Андрія Балогу та голову Мукачівської райради Михайла Ланя на Закарпатті на зловживанні службовим становищем з метою продажу за заниженою вартістю земельної ділянки у центрі міста площею понад 3 га, на якій знаходився стадіон «Авангард».

За даними слідства, міський голова забезпечив прийняття на сесії міськради рішення про продаж за заниженою у майже 9 разів ціною ділянки приватному товариству, фактичним контролером якого є голова районної ради, колишній нардеп.

Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки, за яку власникам компанії-оцінювачки надали хабар. В результаті таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн продали усього за 9,6 млн грн. Тобто ціну занижено у 9 разів.

Попри таку мізерну ціну, міський голова особистим рішенням ще й надав товариству розтермінування платежу на 6 місяців.

Збитки територіальній громаді становлять 74,9 млн грн.

Серед підозрюваних:

— міський голова (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України);

— голова районної ради (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України);

— ексначальник відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 368-4 КК України);

— два власники компанії-оцінювачки (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 368-4 КК України);

— оцінювач (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 358   КК України).

Чинних та колишнього посадовців затримано у порядку ст. 208 КПК України, повідомляє НАБУ.


СБУ
повідомляє, що організатором схеми є голова райради Ланьо, на прізвисько Блюк. Він впливовий авторитет у кримінальному середовищі регіону. В минулому двічі обирався народним депутатом, у т.ч. від забороненої зараз «Партії регіонів».


У Мукачівській міській раді прокоментували затримання міського голови: «З самого початку розслідування керівництво та всі структурні підрозділи міської ради були відкриті для співпраці з правоохоронними органами та всіляко сприяли слідству, для забезпечення об’єктивного з’ясування всіх обставин цієї справи, відповідно до «букви» закону. Впевнені в законності своїх дій та сподіваємось, що справа має виключно правовий характер й готові довести свою правоту в суді. Ми продовжимо інформувати громадськість про всі зміни у цій справі та закликаємо всіх користуватись лише офіційними джерелами інформації», – повідомляє mukachevo.rayon.in.ua.


26 травня Андрію Балозі ВАКС обрав запобіжний захід - тримання під вартою, або заставу ₴30 000 000. Також він має здати закордонні паспорти та не відлучатись за межі   Мукачева без дозволу слідчого.


27 травня ВАКС обрав запобіжний захід і для очільника Мукачівської райради Михайла Ланя - тримання під вартою, або 30 мільйонів гривень.

27 травня, сплативши заставу в розмірі 30 мільйонів гривень мер Мукачева вийшов на волю.


27 травня, в Мукачево СБУ затримала керівника силового блоку Михайла Ланя «Блюка» - Мирослава Чопея.

Як повідомив Віталій Глагола злочинець Чопей за вказівкою Михайла «Блюка» Ланя, який нині керує Мукачівською районною радою, із метою залякування людей організовував підриви гранат, підпали транспортних засобів та помешкань. Чопею повідомили про підозру та оберуть запобіжний захід.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат