Чи є шанси на мир

22.06.2024 10:57 ПОЛІТИКА

Саміт миру у Швейцарії відбувся. Ми на нього покладали багато надій. У першу чергу, нам потрібна була увага більшості країн світу до наших проблем. Ми повинні були довести, що це не конфлікт між колишніми партнерськими країнами, а справжня агресія та війна.

Росія чітко усвідомлювала, що Саміт миру проводиться на користь України і намагалася всіляко вмовляти партнерів ігнорувати цей Саміт, а також російська пропаганда принижувала значимість Саміту. А на передодні проведення Саміту російський диктатор путін оприлюднив свої умови припинення війни. Він сказав, що росія готова сідати за стіл переговорів, але Україна повинна поступитися Кримом та областями, які наразі перебувають під контролем росії. Також Україна повинна роззброїтися і ніколи не вступати до НАТО.

Зрештою, на Саміті було прийнято три резолюції, але вони не стосувалися закінчення війни. По-перше, було прийнято резолюцію про ядерну безпеку. Бойові дії не повинні нести загрозу атомним станціям, а також у війні не повинна застосовувати ядерна зброя.

По-друге, продовольча безпека. Продовольство з України повинно вільно поступати до третіх країн як сушею, так і морем.

По-третє. Повинен відбутися обмін полоненими за формулою всі на всіх.

От і все. Тобто, ні слова про те, що потрібно змусити путіна припинити війну. Більше того, багато учасників Саміту повторювали відверто російські наративи про те, що без росії приймати якісь рішення про припинення бойових дій і вести перемовини про мир – безпідставно.

Тим не менше. Резолюцію підписали 78 країн світу. Ті країни, які не підписали чи не взяли участь у саміті, вже однозначно виявили свою прихильність до росії. Не даремно ж путін літав до Китаю та північної Кореї. Світ поляризується і диктаторські країни несуть загрозу цивілізації. Якщо ще недавно лідери деяких країн, які прихильні до росії, висловлювали свою нейтральність, то тепер вони вже показали, що є на боці блоку росія-Китай-Північна Корея-Іран.

На жаль, блок демократичних країн не здатен визнати, що не має засобів впливу на країни з тоталітарним керуванням. Захід все ще махає пальчиком, але налякати не може.

Наша влада переконує, що Саміт миру мав хороші для нас наслідки. Багато чого на Саміті обговорювалося, що не потрапило в поле зору преси. Вироблялися не тільки механізми допомоги Україні, але й механізми протистояння агресії тоталітарного блоку.

Ну і серйозною заявою було те, що війна таки повинна закінчитися на умовах України і росію потрібно примусити до миру шляхом військового тиску, а не умовлянь.

Натякалося, що вже за кілька місяців повинен відбутися другий Саміт миру, який може пройти у США. І на цей саміт мають намір вже запросити представника росії. І все йде до того, що може бути досягнуто компромісу, коли частково будуть задоволені і умови росії. Тобто, нас готують до того, що частину територій нам таки доведеться віддати заради припинення війни. І це вже дуже схоже не зраду.

Планують цей другий Саміт миру провести у США вже у вересні. Але це навряд. Бо там будуть вибори президента і у американців свої проблеми.

І все ж, контури вже вимальовуються. Є два варіанти – закінчення війни на умовах росії, або закінчення війни на наших умовах, шляхом примусового військового тиску на росію. Зважаючи на інтенсивні поїздки путіна країнами-союзниками – другий варіант малореальний, бо може призвести до Третьої світової війни. І саме нею лякають росіяни. А Захід боїться загнану в кут мавпу з гранатою.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат