«Жахливі квіти війни». В Ужгороді відбулася презентація виставки митця з Херсонщини

20 червня в Закарпатській обласній бібліотеці ім. Ф. Потушняка було представлено виставку артоб’єктів з артефактів війни та презентовано книгу «Спогади про окупацію, обстріли та художню творчість». Автором книги та художньої виставки є житель села Антонівка, що на Херсонщині, Василь Чайковський.

Виставка складалася з трьох частин: картин, виконаних з уламків снарядів, фотофакту «Україна, нескорена війною» та збірки спогадів про життя в окупації.

Автор виставки – колишній працівник правоохоронних органів, викладач, голова Херсонського осередку Всеукраїнської федерації фрі-файту та контактних єдиноборств Василь Чайковський прожив в окупації 8 місяців. Про пережите він розповів відвідувачам заходу:

«Перші дні це було пекло: ми були відрізані від Херсону, всі магазини були розграбовані окупантами, ні світла, ні газу, ні води в нас не було. Виживали як могли, ми були як в кам’яному віці. Робили сухарі, шукали воду, в кого скважини, знаходили генератори, виливали з машин останній бензин. Пізніше нас відрізали від інформації, заглушили телефони, пустили свої телеканали, де була одна пропаганда…».

Пан Василь розповів про евакуацію мирних жителів, численні злочини росіян та звільнення Херсону. Також він показав відвідувачам короткий фільм, зроблений з кадрів зруйнованих будівель у його рідній Антонівці.

Вироби з уламків снарядів почав робити після поради товариша, щоб відволіктись та заспокоїтись. Перша виставка відбулась в Чорнобаївці, далі – в Херсоні, а опісля Василя Чайковського почали запрошувати в різні міста України.

«Ось уже рік і місяць я їжджу Україною, показую всі ті жахіття, розповідаю про себе, про те, як проживають зараз люди в Антонівці й Херсоні. Щось перевернулось у мені. Я спортсмен, поліцейський дійшов до того, щоб фотографувати, ліпити фігурки, робити ці «Жахливі квіти війни», щоб люди бачили й не забували, що війна ще продовжується і щоб допомагали Збройним Силам».  

Виставка «Жахливі квіти війни» буде тривати 2 тижні. Частина виручених коштів з продажів книги Василя Чайковського «Спогади про окупацію, обстріли та художню творчість» йде на допомогу ЗСУ.

Софія Сливка

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат