Житель Херсонщини завербував громадянина співпрацювати з фсб рф та відстежувати ситуацію на Закарпат

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури 19.06.2024 15:27 КРИМІНАЛ

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Закарпатської обласної прокуратури мешканця Херсонщини визнано винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Його засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Доведено, що після окупації частини Херсонської області військовими рф чоловік пішов з ними на співпрацю і погодився обійняти посаду «голови Горностаївської територіальної громади». Відтак розпочав здійснення управлінської діяльності, маючи на меті не допустити контроль української влади над цією територією.

Псевдоочільник громади співпрацював з представниками фсб рф. Встановлено, що на їх прохання він завербував жителя Херсонщини. Перед ним поставили завдання виїхати на Закарпаття, збирати там інформацію про ЗСУ, керівників особового складу, переміщення військової техніки, а також суспільно-політичні настрої і доповідати про це російським спецслужбам.

Водночас у суді було надано інформацію щодо причетності засудженого до зникнення діючого голови Горностаївської громади у серпні 2022 року. За показами свідків, саме він вказав окупантам на місце проживання голови громади, після чого останнього викрали військовослужбовці рф.

Спеціальне досудове розслідування здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області. Судовий розгляд відбувався за відсутності фігуранта, тобто за процедурою in absentia.

Наразі вирок набрав законної сили, строк відбуття покарання буде рахуватися після фактичного затримання чоловіка.

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат