Ланцюгова реакція

15.06.2024 12:36 ПОДІЇ

Не багато часу залишилося до того моменту, коли людям прийдуть нові платіжки за електроенергію. Зараз нас готують до того, що електрика має не просто ціну, а високу ціну, тому варто бути економнішими.

Але підняття ціни на електроенергію потягне за собою ріст цін на все інше. Вже зараз ціни починають рости на товари та продукти, на які потрібна витрата електрики. Але уряд анонсував ще одну ініціативу – підняття акцизу на пальне, що, у свою чергу, потягне ріст цін на бензин та дизель. Для аграріїв у літній період підняття цін на пальне є катастрофою, тому варто очікувати адекватного підняття цін на сільськогосподарську продукцію. Але якщо зважити на те, що товари та продукти потребують доставки, то ціни піднімуться на все.

Мова зараз йде не просто підняття вартості бензину на копійки, а на понад півтори гривні за літр.

Зараз, до речі, ситуація ще стабільна. Індекс споживчих цін на продукти харчування у цілому у червні 2024 склав 98,98%. Порівняно з попереднім місяцем ціни в середньому навіть зменшились на -1,02%. В травні 2024 індекс цін на продукти харчування відносно попереднього місяця складав 100,03%. Але підняття цін на електрику та пальне ситуацію різко змінить.

Якщо піднімуть ціни на все, то як має виживати населення? Звичайно ж, уряд буде намагатися підняти зарплати та соціальні виплати. Але тут виникає питання – з яких резервів?

Вихід буде одним – друкувати гривні, що потягне за собою інфляцію. Гривня у такому випадку впаде. І тут знову на допомогу нам можуть прийти міжнародні фінансові структури, які поповнюватимуть наш бюджет, щоб не допустити девальвації гривні. Але якщо хтось думає, що це благодійність, то дуже помиляється. Ні Банк реконструкції та розвитку, ні Міжнародний валютний фонд просто так гроші не видає. Це кредити. І ці кредити нам доведеться повертати. З відсотками.

Як це зробити, коли ворог зруйнував значну частину наших промислових гігантів та перешкоджає експорту нашого зерна та іншої сільгосппродукції, яка значною мірою поповнює бюджет?

На економіку взагалі важко нараз опиратися, бо підприємства зупиняються і через огульну мобілізацію. Вже нема кому виробляти продукцію та доставляти її. Бронювання дозволені лише промисловим суб’єктам, які працюють на армію. Щоправда, зараз зареєстровано законопроект про можливу бронь для підприємств, яка просто схожа на відкуп. За планом підприємства, окрім того, що платитимуть зарплатню робітникам-чоловікам, можуть щомісяця платити за них по 20 тисяч грн за бронь. Можливо, у нас і знайдуться такі підприємства, але малий бізнес цього не витягне.

Одним словом, ми на порозі доволі важких часів. В принципі, йде війна. Під час війн життя ускладнюється. Чого і домагається ворог. Стійкості нам всім!

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат