Чому ужгородські пам’ятки не вносять до Державного реєстру

Олег Олашин 18.05.2024 12:21 РАТУША

Десяток років тому в Ужгорода з'явився історико-архітектурний опорний план. Згідно з цим документом, на території міста було зафіксовано майже 400 об'єктів — пам'яток національного значення, місцевого значення, щойно виявлених об'єктів культурної спадщини та об'єктів, пропонованих для внесення до Державного реєстру. Це і потенційні архітектурні пам'ятки, і пам'ятки містобудування, історії, монументального мистецтва, археології, об'єкти природо-заповідного фонду тощо.

Однак цей перелік був далеко не повний, багато потенційних об'єктів не було виявлено. Впевнено можна стверджувати, що на території міста є близько 500 об'єктів, що потребують захисту держави.

Досить складно вдається зберігати культурну спадщину, якщо певний об'єкт не внесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, яким опікується Міністерство культури. Навіть якщо така будівля і мала раніше статус пам'ятки. Не кажучи вже про виявлені, але не обліковані потенційні об'єкти.

Для порівняння наведено кількість пам’яток місцевого значення, внесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, у великих містах України та кількох найближчих обласних центрів — сусідів Ужгорода — у Львові, Івано-Франківську та Чернівцях.

Просто сухі красномовні цифри. Львів — 1862. Ужгород — 0.

«Результат на табло». Висновки робіть самі.

Олег Олашин

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат