Злочинна група на Закарпатті відбирала майно в самотніх осіб літнього віку

22.04.2024 18:37 КРИМІНАЛ

Про це у своєму телеграм- каналі повідомив Омбудсман Дмитро Лубінець.

“Це вдалося встановити завдяки моніторинговому візиту Офісу Омбудсмана до стацвідділення терцентру соцобслуговування м.Берегово. Там до нас звернувся 72-річний громадянин, якого, попри його волю, утримували у приміщенні, не випускали на вулицю, а також незаконно заволоділи майном чоловіка, земельною ділянкою й будинком. У цьому брала участь низка осіб, зокрема, ймовірно, нотаріус і керівник одного з комунальних підприємств міської ради. Нині встановлюється причетність їх та інших осіб до діяльності злочинної групи, – зазначив він.

Кілька разів пенсіонер намагався втекти із закладу.

"Персонал ловив чоловіка й відібрав засоби пересування. У зв’язку з цим людина понад два роки не була на свіжому повітрі.

На вимогу підопічного звернутися до правоохоронних органів ніхто також не реагував. Ба більше, заклад протягом цього часу перевірявся Національною соціальною сервісною службою України", – повідомляють в офісі омбудсмена.

Під час чергової спроби чоловіка втекти із закладу, його спіймали соціальні працівники, втім йому вдалося викликати поліцію.

У результаті перевірки реєстру нерухомого майна в офісі омбудсмена встановили, що в січні 2024 року майно чоловіка перейшло до іншої людини згідно з договором дарування.

"Документи засвідчив приватний нотаріус, однак пенсіонер стверджував, що жодних документів не підписував, а людина, на яку переписали його майно, – йому невідома.

Мій представник звернувся до обласної прокуратури щодо виявлення ознак кримінального правопорушення. Вона вже розпочала досудове розслідування. З метою недопущення відчуження майна потерпілого за рішенням суду наклали арешт на майно", – зазначає омбудсмен.

Речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк у коментарі для "УП. Життя" повідомила, що у березні до відомства надійшло звернення від представника омбудсмена, після чого у правоохоронці розпочали кримінальну справу за фактом шахрайства (ч. 3 ст. 190 ККУ).

"Відтоді у межах кримінального провадження вдалося провести ряд слідчих дій. Також накладено арешт на будинок чоловіка, аби жодні особи не могли розпоряджатися ним, поки триває слідство", – розповіла Катерина Хижняк.

За її словами, наразі триває процес збору необхідних доказів, а також перевіряється інформація щодо законності поміщення чоловіка до відділення центру.

"Щодо можливого факту бездіяльності правоохоронців раніше – наразі про такий вчинок нам не відомо. Спільно з поліцією ця інформація перевіряється", – додала речниця.

За даними офісу омбудсмена, протягом 2022-2023 років і січень 2024 року у двох спецвідділеннях центру померли 30 підопічних.

За сприяння Офісу 72-річний громадянин безкоштовно забезпечений адвокатом.

Варто зауважити, протягом 2022-2023 років і січень цього року у двох спецвідділеннях центру померли 30 підопічних.

Якщо вам відомо про будь-який випадок порушень прав людини, зокрема й щодо людей літнього віку, звертайтеся до Офісу Омбудсмана:

за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

за номерами телефонів: 0 800 501 720, 044 299 74 08

t.me/dmytro_lubinetzs/5504

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат