Успіхи Харькової, Мишко та Данчі, позбавлення акредитації стадіонів

29.12.2023 17:43 СПОРТ

Головні спортивні події року на Закарпатті.

Влада Харькова здобула золото та бронзу на етапах Кубка світу з фехтування, Вероніка Мишко перемогла на чемпіонаті світу з танців, Аннамарі Данча оновила рекорд України у слалом-гіганті на чемпіонаті світу, ФК "Минай" жодного разу не переміг в УПЛ, два стадіони позбавили акредитації на матчі Української Прем'єр-ліги.

Якими спортивними подіями та результатами запам'ятається 2023-й рік на Закарпатті — читайте у підсумковому матеріалі Суспільного.

Золото і бронза Влади Харькової у складі збірної України з фехтування

У листопаді жіноча збірна України з фехтування на шпагах здобула золоті нагороди на етапі Кубка світу в італійському Леньяно. Українська команда змагалася у складі Олени Кривицької, Інни Бровко, Джоан Фейбі Бежури та закарпатки Влади Харькової.

У фіналі українські шпажистки перемогли фехтувальниць з Південної Кореї з рахунком 41:40. Вирішальний укол на турнірі зробила Влада Харькова. В останній сутичці українка поступилася з рахунком 5:9 Сон Се Ра, але виборола збірній підсумкову перемогу — 41:40.

Завдяки перемозі Україна піднялась на п'яте місце у заліку команд та претендує на путівку на Олімпіаду-2024 за добором.

"Насправді, це був дуже трансформаційний рік для нашої команди. І мені здається, що саме цього року наше завдання було повірити у власні сили. Тому що індивідуально кожна з нас має неймовірні результати. І потрібно було скомпонувати всю цю силу в команді, потрібно вміти працювати разом. І мені здається, що протягом цього року ми вийшли на той рівень, коли всі змогли показати своє якісне фехтування. І коли це зробили, у нас є відповідний результат", розповіла Влада Харькова.

У грудні жіноча збірна України з фехтування на шпагах здобула бронзу Кубка світу у канадському Ванкувері. У матчі за "бронзу" Україна перемогла Південну Корею.

В олімпійській кваліфікації Україна залишилася на п'ятому місці. Збірна наразі не здобула пряму путівку на ОІ-2024, відтак претендує на олімпійську ліцензію за континентальною квотою.

Перемога Вероніки Мишко на Чемпіонаті світу з танців

У листопаді закарпатка Вероніка Мишко разом зі своїм партнером Ерлом Вільямсоном здобули перемогу на WDSF World Championship 2023 Ten Dance.

Змагання відбулися у португальському місті Віла-Нова-де-Фамалікан. У програмі 10-ти танців змагалися представники 30-х країн.

"Ми неймовірно вдячні, що в нас була ця можливість представляти Україну на Чемпіонаті світу. Нам безмежно приємно, що наші зусилля були так високо оцінені суддями. Звичайно, будь-яка перемога не дається легко", — поділилася враженнями в ефірі "Суспільне. Спротив" Вероніка Мишко.

Бронза Олександра Окіпнюка та дострокове завершення сезону через травму

У лютому збірна України у складі Анастасії Новосад, Олександра Окіпнюка та Дмитра Котовського здобула бронзову медаль на Чемпіонаті світу з фристайлу. Вони вийшли у фінал з четвертим результатом, а в боротьбі за медалі обійшли Казахстан та Канаду, але поступилися США та Китаю.

Наприкінці грудня збірна України з лижної акробатики відправилася на підготовку до північноамериканських етапів Кубка світу. Олександр Окіпнюк не увійшов до складу команди. Як повідомив Енвер Аблаєв, причина відсутності українського фристайліста полягає у проблемах зі спиною, відновитися до кінця сезону Кубка світу він не встигне.

Сноубордистка Аннамарі Данча оновила рекорд України у слалом-гіганті на чемпіонаті світу

У лютому закарпатська сноубордистка Аннамарі Данча оновила рекорд України у слалом-гіганті на чемпіонаті світу у грузинському Бакуріані. Вона посіла 5-те місце: Данча — єдина сноубордистка, яка двічі проходила у чвертьфінал цієї дисципліни.

У грудні сноубордистка вперше в сезоні вийшла до очних перегонів на рівні Кубка світу. Змагання з паралельного слалому приймав швейцарський Давос.

Аннамарі Данча за своїм часом у кваліфікації посіла 10-те місце. Закарпатська спортсменка набрала перші 26 очок у заліку паралельного слалому та завершила швейцарський етап на 15-й сходинці загального рейтингу Кубка світу.

На початку 2023-го року у січні Данча стала шостою в паралельному слаломі австрійського Бад-Гастайна.

Надія Дьолог у складі збірної стала срібною призеркою на Чемпіонаті світу з фехтування на візках

У жовтні закарпатка Надія Дьолог стала срібною призеркою на Чемпіонаті світу з фехтування на візках у складі паралімпійської збірної України. Змагання відбулися у італійському Терні.

Надія Дьолог стала срібною призеркою на чемпіонаті світу з фехтування на візках у складі паралімпійської збірної України | Жовтень, 2023-й рік. Віктор Микита / Facebook

Шабельна жіноча команда у фіналі поступилася збірній Китаю. Участь у змаганнях брали спортсмени з 34-х країн.

Закарпатський військовий став бронзовим призером чемпіонату світу з бігу на 24 години

Військовослужбовець із Закарпаття Андрій Ткачук став бронзовим призером чемпіонату світу з бігу на 24 години. Він пробіг за добу понад 284 кілометри й посів третє місце на змаганнях у тайванському місті Тайбей.

Андрій Ткачук — багаторазовий чемпіон України з бігу та трейлу, рекордсмен України з бігу на 24 і 48 годин, учасник чемпіонатів Європи та світу, майстер спорту з легкої атлетики. Хворіючи на бронхіальну астму та маючи ваду серця, за 48 годин він пробіг 410 кілометрів та став рекордсменом світу.

ФК "Минай" в УПЛ: зміна тренера, відхід лідерів та жодної перемоги після першого кола

На початку 2023-го року у лютому на зборах у Туреччині між футболістами українського "Миная" та російського "Шинника" відбулась бійка. "Причиною сутички стала ганебна поведінка футболістів російської команди стосовно працівниці готелю та провокаційні вигуки у бік українців", — написали згодом на сайті клубу.

Сезон 2022-23 в УПЛ "Минай" завершив на рекордній для закарпатських команд позиції: із 36-ма балами фінішували на 8-му місці.

А от у сезоні 2023-24 Української Прем'єр-ліги після 15-ти матчів ФК "Минай" не здобув жодної перемоги. У закарпатської команди 6 нічиїх та 9 поразок, йдеться на сайті УПЛ.

У листопаді відбулися зміни на тренерському містку: замість Володимира Шарана прийшов серб Желько Любенович. Контракт спеціаліста розрахований до кінця сезону 2024/25.

У грудні команду покинули лідери — воротар і капітан Олександр Бандура, захисники Дмитро Нємчанінов та Ігор Солдат, півзахисник Сергій Панасенко та нападник Олег Вишневський.

За словами Желько Любеновича, Бандуру та Нємчанінова він хотів зберегти. "Це ті гравці, на яких я дуже сильно розраховував. Вони зрозуміли з перших днів мене, я – їх. Але так склалися обставини, що ми залишились без цих ключових футболістів", — зазначив тренер у інтерв'ю, опублікованому на сайті клубу.

Конфлікт довкола акредитації: два стадіони Закарпаття не допускають до змагань

У грудні одразу два стадіони у Закарпатській області — "Авангард" та "Минай-арена" — позбавили акредитації. Відтепер там заборонено проводити матчі Української Прем'єр-ліги. Відповідний лист, підписаний віце-президентом Української асоціації футболу Анатолієм Дем'яненком, надіслали адміністраціям стадіонів 8 грудня.

Аби приймати матчі, клубам необхідно встановити штучне освітлення до 1 лютого 2024 року. В іншому випадку, стадіони не будуть допущені до другої частини сезону. Керівник Закарпатської асоціації футболу Іван Дуран звинувачує УАФ, називаючи таке рішення політичним.

На Facebook-сторінці стадіону "Авангард" зазначили, що проєктно-кошторисна документація освітлення була розроблена у 2021 році. У березні 2022 року повинні були замінити освітлення й електронне табло на більш сучасне. Директор стадіону "Авангард" Віктор Качур додав, що через повномасштабну війну зробити це не вдалося, кошти пішли на важливіші потреби.

Депутати Закарпатської обласної ради звернулися до Української асоціації футболу із проханням дозволити проведення матчів Прем’єр-ліги на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена" у другій частині чемпіонату України з футболу.

Виступи ГК "Карпати" в Угорщині та Словаччині

Гандбольний клуб "Карпати" Ужгород у 2023-му році виступав у другому дивізіоні Чемпіонату Угорщини. Після 11-ти поєдинків команда йде на першій сходинці таблиці, маючи у своєму активі 20 залікових балів.

Також ГК "Карпати" брав участь у міжнародному турнірі "Кубок Карпат", який проходив у Словаччині. Участь взяли клуби з Угорщини, Польщі та Словаччини. "Карпати" у трьох матчах не змогли перемогти, але це був хороший досвід для команди, пишуть на Facebook-сторінці клубу.

Суспільне

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат