Закарпатські правоохоронці виявляють осіб, що наживаються на гуманітарній допомозі

30.01.2023 11:40 КРИМІНАЛ

У продажі гумдопомоги підозрюють ужгородця. Крім того, поліцейські викрили співучасника злочинного подружжя з Ужгорода (обох викрили і затримали у листопаді), яке ошукувало громадян на продажі військової амуніції. Також судитимуть мешканця Тячівщини, який   продавав автомобілі, які завозилися як гуманітарна допомога для ЗСУ.

• Жителю Ужгорода повідомлено про підозру у продажі товарів гуманітарної допомоги у великому розмірі. Підозрюваний як волонтер одержав частину завезеної в Україну гуманітарної допомоги, а саме – майже два десятки палет з милом. Товар призначався для потреб військових чи постраждалих від збройної агресії рф цивільних громадян. Маючи на меті незаконне збагачення у період дії в державі воєнного стану, безоплатно отриманий товар чоловік продав за 17 тисяч доларів США. Загальна вартість реалізованої гуманітарної допомоги – мила у кількості понад 59 тисяч штук – становить 2,4 млн грн.

• Поліцейські викрили також співучасника злочинного подружжя, яке ошукувало громадян на продажі військової амуніції. Нагадаємо, наприкінці листопада минулого року правоохоронці припинили шахрайську схему, яку організували двоє раніше судимих співмешканців. Тепер, поліцейські довели причетність до їхніх злочинних дій і третього ужгородця. Встановлено, що разом вони ошукали понад 20 потерпілих – покупців військової амуніції. Було встановлено, що 24-річний ужгородець, разом зі своєю 28-річною співмешканкою, створили онлайн-магазин, у якому пропонували охочим придбати елементи військової амуніції за цінами, нижчими ринкових. У переліку товарів були берці, термобілизна, тактичні рукавиці тощо. Покупці перераховували зловмисникам часткову передплату або ж повну оплату та очікували на доставку замовлень. Однак після отримання грошей, шахраї зникали і, відповідно, люди залишалися без коштів та без обіцяного товару. Кількість потерпілих, яких вдалося встановити на той час, нараховувала 7 осіб. У ході проведення подальших слідчих дій поліцейські встановили додаткові факти злочинної діяльності подружжя та викрили їхнього третього спільника. 32-річний ужгородець відігравав не меншу роль у організації шахрайської схеми. Чоловік допомагав підшуковувати відповідні оголошення на Telegram-каналах, вів переписку з покупцями, які хотіли придбати військову амуніцію, та домовлявся з ними про оплату і відсилку товару. Також поліцейські встановили, що коло ошуканих зловмисниками громадян сягнуло більше двох десятків – станом на сьогодні зафіксовано вже 21 факт шахрайських дій підозрюваних. Загальна сума завданої ними матеріальної шкоди громадянам становить понад 150 тисяч гривень. За місцями проживання зловмисників працівники поліції вилучили ряд важливих доказів у справі. Крім того, у 24-річного фігуранта справи поліцейські виявили та вилучили пістолет та набої до нього.

• У листопаді минулого року правоохоронці викрили жителя Тячівського району, який продавав автомобілі, які ввозилися на територію України, як гуманітарна допомога для ЗСУ. Поліцейські встановили, що 50-річний чоловік оформлював всі документи на ввезені транспортні засоби в обхід процедури розмитнення, так як позиціонував їх, як допомогу ЗСУ. Після цього він виставляв їх на продаж через онлайн-платформи. Співробітники поліції, за силової підтримки бійців КОРД, затримати зловмисника безпосередньо під час чергового продажу двох таких авто - «Suzuki Grand Vitara» та «Nissan X-Trail». У вилучених правоохоронцями документах значилося, що обидва цих позашляховики передбачалися на потреби територіальної оборони Києва. Цим самим мешканець Тячівщини намагався незаконно отримати 434 тисячі гривень. Справу уже скеровано для судового розгляду. Обвинуваченому загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до семи років та з конфіскацією майна.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат