За ініціативи депутата Мелкумяна в Ужгороді буде мурал із зображенням Дмитра Кременя

admin 24.08.2023 16:47 ПОДІЇ

За ініціативи депутата Ужгородської міської ради Арсена Мелкумяна та за його фінансової підтримки на одній з будівель Ужгорода буде зображений мурал з портретом Дмитра Кременя

21 серпня виповнилося 70 років від дня народження Дмитра Кременя – закарпатця, для якого рідною стала і Миколаївщина. Потрапив туди талановитий поет-нонконформіст «за розподілом» після закінчення Ужгородського університету, ставши подвижником духовного відродження й національної культури на Півдні України. Парламент України проголосив 2023-ий його, поета, публіциста, перекладача, Шевченківського лауреата, роком.
Завдяки Довжанській ТГ засновано Всеукраїнську поетичну премію імені Дмитра Кременя, яку цьогоріч уперше вручив першому її лауреату Ігорю Павлюку за збірку «Танець Мамая» син ювіляра Тарас Кремінь – Уповноважений із захисту державної мови в Україні – разом з головою ТГ Василем Симканичем у сесійній залі Довжанської сільської ради 25 серпня. На фінансове забезпечення премії Довжанська ТГ, до якої входить і село Суха – мала батьківщина Дмитра Кременя, виділила 100 тисяч гривень.
Іменем ювіляра названі вулиці у кількох населених пунктах. Одна з вулиць Ужгорода теж буде названа на його честь. Крім того, з ініціативи депутата Ужгородської міської ради Арсена Мелкумяна та за його фінансової підтримки на одній з будівель Ужгорода буде зображений мурал з портретом Дмитра Кременя – перший із трьох запланованих. Ще два будуть присвячені Іванові Чендею та Дмитрові Скунцю.  

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат