На Закарпатті втілюють українсько-угорський проект обводнення 10 000 га сільсько-господарських угідь

18.08.2023 16:54 ПОДІЇ

Сьогодні відбулася важлива зустріч з Олегом Киселем - начальником Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса та   Юрієм Шпонтаком - директором департаменту екології та природніх ресурсів, - повідомляє перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. - Розмова йшла про дуже важливий проєкт, від якого залежить забезпечення водними ресурсами більше 10-ти тис. га в одному з районів Закарпаття.

Ще 27 липня 2023 року до Закарпатської обласної військової адміністрації та Закарпатської обласної ради надійшов лист-звернення від голови загальних зборів області Саболч-Сотмар-Берег Угорщини щодо пропозиції надання фінансового забезпечення розробки проєктної документації з обводнення транскордонної Батарської системи шляхом забезпечення подачі води самопливом з річки Тиса.  

У рамках одного з міжнародних проєктів були визначені пріоритетні заходи, зокрема будівництво та реконструкція дамб і каналів, ГТС, вдосконалення системи моніторингу та будівництво підпірної споруди на річці Тиса. Було проведено багато фахових досліджень і в 2015 році було отримано позитивний висновок державної будівельної експертизи.

Як результат, фахівцями галузі обох сторін було констатовано, що найбільш ймовірним та раціональним рішенням щодо обводнення спільної системи є забезпечення забору води з річки Тиса та подачі її самопливом у мережу каналів системи. На нашій території це дасть можливість надійно забезпечити водними ресурсами більше 10-ти тис. гектарів, а також покращити гідрологічний стан каналізованих русел річок Старий Батар, Новий Батар та Паладь.

Вважаю, що цей проєкт повинен бути втіленим щонайшвидше. Буду ініціювати створення робочої групи, до якої потрібно долучити і голів громад та РВА, на території яких будуть проводитися роботи.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат