Спілка вірмен України – на підтримку українських громадян

admin 03.08.2023 18:26 ПОДІЇ

Наприкінці липня в Єревані, де від початку повномасштабного вторгнення прийняли більше 6 тисяч переселенців з України, відбувся форум «Виклики ХХІ століття. Проблеми біженців», організований соціально-благодійною громадською організацією «Український форум».

Більшість із переселенців – це вірмени, які є громадянами України. Саме завдяки наполяганню Спілки вірмен України їм дозволили отримувати статус біженця. А це передбачає змогу користуватися всіма благами держави, крім можливості брати участь у голосуванні.
На форум з’їхалися представники Спілки з різних регіонів України. Закарпаття представляв депутат Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян. За його словами, під час зустрічі в Єревані обговорили низку питань, пов’язаних з допомогою Україні, зокрема її вірменській спільноті в Україні, яка до війни налічувала близько 400 тис. осіб. Зрозуміло, що зараз ситуація зовсім інша, тому її вивчають, аналізують. Посольство Вірменії в Україні активно долучається до різного роду заходів з підтримки громадян України. Виділили, зокрема, кошти дітям на оздоровлення в таборах Вірменії, допомагають ліками.
«За час мого перебування у Вірменії пересвідчився, що більшість вірмен підтримує Україну. Вони вболівають за свободу українців. Адже Вірменія пережила військові часи у себе, тому добре знає, про що насправді йдеться. Залежність від росії там існує. Ситуація у Нагірному Карабасі геть погана. Але цей народ сильний духом, тому є віра та впевненість, що з допомогою світу вдасться припинити втручання росії у внутрішні справи Вірменії, – розповів Арсен Мелкумян. – Дипломатія зараз є справою не тільки послів і посольств. На рівні людей, спільнот теж потрібно налагоджувати зв’язки. Маємо розкривати себе людям на Заході на міжособистісному рівні, показувати, що ми освічені, культурні, маємо потенціал…».
Довідково. 2011 р. у Вірменії проживало 1176 українців (відповідно до перепису населення 2001 року – 1633 етнічних українців). З метою проведення роботи, спрямованої на задоволення потреб вірменського українства, збереження та пропаганду української культури, традицій, звичаїв 1995 р. було створено безпартійну неприбуткову громадську організацію – Федерацію українців Вірменії «Україна», яка є членом Світового конгресу українців та Української світової координаційної ради. У 2003 році Федерація була офіційно зареєстрована Міністерством юстиції Республіки Вірменія. НКО Український форум, зареєстрована 17 травня 2022 р. в Єревані, – це громадська ініціатива допомоги українцям у Вірменії на базі української спільноти.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат