Польща радо прийняла юних плавців з Ужгорода та інших міст України

30.03.2022 12:07 ПОДІЇ

У перші ж дні війни юним ужгородським плавцям та деяким їхнім ровесникам з інших міст України вдалося виїхати до Польщі. Тренери Наталія та Вадим Колечко написали про те, як їм вдалося зібратися, вирушити в дорогу та як їх прийняли в Польщі.

28 березня 2022 року. Рівно місяць, як ми приїхали до Польщі. Ми – це два тренери з плавання Ужгородського клубу плавання «НА СТАРТ», подружжя Колечко Наталія та Вадим та група талановитих плавців з Ужгороду та інших міст України. Всього нас виїхало 21 людина.

4 дні вже йшла війна. В перший день війни ми почали обдзвонювати знайомих та друзів за кордоном з питанням – хто і на яких умовах може нас прийняти у своїх країнах? Після відповіді від одного з клубів Угорщини, що за 2 євро з людини нададуть нам можливість тренуватися без житла та харчування, я зрозумів, що потрібна допомога авторитетних людей світового плавання! Дзвінок і коротка розмова з Олімпійським чемпіоном з плавання 1980 року Сергієм Фесенко дала початок великому руху допомоги українським плавцям по країнам Європи. Сергій Леонідович зі своїми друзями та однодумцями до сьогоднішнього дня робить усе можливе, щоб українські плавці мали можливості тренуватись та прославляти Україну на водних доріжках басейнів.

Через хвилин 30   я додзвонився до давнього хорошого знайомого тренера у Польщі Олега Пирога. Відповідь була майже миттєвою – приїжджайте! 4 дні пішло на те, щоб зібрати групу. Не всі змогли швидко приїхати, багато хто сумнівався в доцільності виїзду за кордон.

І ось ми в дорозі. В дорозі, наповненої теплом, увагою та турботою незнайомих людей! Початком цих неймовірних подій стала пропозиція нашого знайомого зі Словаччини відпочити дітям, переночувавши в його хостелі в місті Прешов. Безкоштовно. Ця пропозиція була дуже вчасною, тому що пізній перехід кордону і нічна подорож були б важким випробовуванням для водіїв та дітей. На ранок, після сніданку, ми вирушили до маленького містечка з таким привітним іменем Добродзень! Плакати з підтримкою України у війні, безкоштовний проїзд по автобанах, посмішки людей супроводжували нас увесь шлях.

Добрий день, жителі містечка ДОБРОДЗЕНЬ. Вас всього трохи більше чотирьох тисяч   і океан тепла і турботи. На цілий тиждень ви стали батьками наших дітей! Ваші оселі стали мов рідними. Басейн надав можливість повноцінно тренуватись! Маленьке містечко зі спортивним басейном на 4 доріжки, в якому під керівництвом тренера Олега Пирога були підготовлені чемпіони і призери Польщі з плавання.

Хочеться перерахувати усіх, хто так гостинно прийняв нас: Пирог Олег та Неборак Вероніка – тренери «VEGI» Dobrodzien»;   Гурник Агнешка – директор «DOKIS» (Будинку культури та спорту), нашого вчителя польської мови;   Домініка Душевска-Адамец – голова товариства «VEGА»;   Пйотр Капела – голова міської ради. Батьки, які приймали в своїх родинах наших дітей – Агнешка Якита, Моніка Еджей, ЮстинаМіоцек, Карина Бадура, Марта Ядчак, Магда Юшчишин. Волонтеріат – Юстина Палига. Смачними обідами кормили нас ресторани «Мистелла» та «Park Hotel».

Завдяки дзвінкам до керівника Федерації плавання України Андрія Власкова при його сприянні   та підтримці Президента федерації плавання Польщі Отилії Єдзрейчак ми отримали можливість спілкуватися з представником Федерації плавання Польщі пані Зофія Козіна Олос.   При її сприянні та з допомогою Ольги Вєнкової наша група отримала можливість переїхати жити та тренуватись на Олімпійській спортивній базі в м. Валч «COS Walcz» (директор Здіслав Ридер) на повному забезпеченні житлом та харчуванням. Просторі сучасні спортивні зали, спортивний басейн 25 м, чудова природа біля великого озера і в буковому лісі, затишні номери на двох, смачна їжа та привітний персонал забезпечують нашим юним спортсменам чудові умови для тренувань.

Долею нашої групи зацікавився плавальний клуб з міста Щецін, який базується на сучасному 50-ти метровому басейні. Ми ведемо активні перемовини з ними про можливість переїхати до Щеціна, де наші діти можуть отримати і можливість навчання в школі, а, також, можливість більш широкої змагальної практики на клубних турнірах. Це буде значним покращенням тренувальних умов (басейн 50м, спеціалізовані спортзали).

Неможливо висловити почуття нашої подяки усім, хто нас оточує теплом та турботою. Поляки – ви надзвичайні!

Наталія та Вадим Колечко

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат