В Ужгороді відбувся черговий брифінг за участі представників влади

10.03.2022 13:14 ПОДІЇ

Про ситуацію на Закарпатті та в Ужгороді на ранок четверга, 10 березня, розповіли сьогодні на черговому брифінгу голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита, начальник ГУНП України у Закарпатській області Ярослав Колесник, начальник управління УСБУ в Закарпатській області Іван Рудницький, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

Віктор Микита:

– В області є достатньо залишків продуктів на складах. Палива, готівки у банках і банкоматах теж достатньо.

– Продовжується облік переселенців, які залишаються в області. Очікуємо наступну хвилю, оскільки триває евакуація із міст, де йдуть запеклі бої.

– Провели роботу з Генконсульствами Угорщини, Словаччини та Румунії. На базі заводу «Єврокар» створено гуманітарний хаб за фінансування ООН та небайдужих громадян. Встановлюємо там біотуалети, готуємо воду, харчування, в одному з теплих цехів встановлюємо ліжка. Працівники правоохоронних органів та представники ООН проводитимуть там свою роботу, зокрема фільтраційну, щодо бажаючих виїхати за кордон.

– Організовують групи переселенців, які пройшли перевірку і хочуть виїхати за кордон, їх відправлятимуть залізничним транспортом – в Угорщину, на станцію «Загонь», а також у Словаччину. Сьогодні матиму перемовини, словацька сторона заявила, що готова щодня приймати від 1000 до 1500 наших громадян. Проводиться робота і з представниками Румунії.

– Зможемо щодня відправляти за кордон близько 3-4 тисяч наших громадян, які бажають виїхати. Там їх зустрічатимуть, надаватимуть притулок, харчування. За бажання наші співвітчизники зможуть отримати статус біженця у цих країнах або ж рухатимуться далі територією Євросоюзу.

– Продовжуємо комплектування Збройних Сил. Наразі на Закарпатті близько 8 тисяч чоловіків та жінок увійшли до тероборони та підрозділів ЗСУ.

– Щоденно отримуємо запити від іноземних партнерів на розміщення дітей. Напередодні домовився про розміщення в Угорщині у медичних закладах 130 дітей із різними захворюваннями, патологіями. Їх приймають, надають лікування. Ця робота буде постійною.

– На сьогодні відправили понад 60 вагонів гуманітарної допомоги на території України, де вона найбільш необхідна. Робота з іноземними партерами є постійною, очікуємо системне отримання допомоги.

– Вдячний ужгородцям та мешканцям ОТГ за небайдужість, допомогу та надання житла вимушеним переселенцям.

– Разом із тим, фіксуємо неприємну ситуацію, коли окремі орендодавці вирішили нажитися на біді, невиправдано піднімають ціни на житло. Звертаюся до тих, хто ставить ціни за проживання у десятках тисяч гривень людям, які покинули свої домівки і частина з того житла вже розбомблена, – вам це все вернеться. Це все фіксується, зокрема і в соцмережах, і як голова ОВА у межах закону вживатиму необхідні заходи. Уже консультуємося і проводимо роботу і з податковою, і з правоохоронцями. Такі дії зараз розцінюються як зрада.

Богдан Андріїв:

– Усі міста-побратими Ужгорода відгукнулися на наше прохання про допомогу, організовують та привозять гуманітарні вантажі. І не тільки міста-побратими, а й інші європейські міста.

– Місто Кошице зібрало 100 тисяч євро благодійних коштів, перерахують місту, щоб ми надавали допомогу переселенцям.

– Дякую всім, хто долучається до волонтерської роботи, всім небайдужим ужгородцям, які дуже допомагають нам підтримувати людей, які приїхали з областей, де бойові дії. Допомагають всі – і дорослі, і діти.

– За різними підрахунками, в Ужгороді зараз 20-30 тисяч вимушених переселенців. Тому прошу підприємців, власників кафе, ресторанів, закладів побутового обслуговування: якщо закрилися, за можливості відновіть роботу і надавайте послуги як ужгородцям, так і переселенцям, певна частина яких має можливість ці послуги оплачувати.

– Завтра плануємо розпочати підготовку до поточного ремонту вулиць міста, видатки нам дозволяють проводити такі роботи.

– Загалом ситуація в Ужгороді контрольована, серйозних порушень правопорядку нема. Водопостачання забезпечено цілодобове, медичні заклади, транспорт працюють, комунальні служби також.

– Сьогодні відбудеться засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС – розглянуть організацію тимчасового збору твердих побутових відходів в Ужгороді та біля нього через суттєве збільшення кількості сміття.

Іван Рудницький:

– Обстановка на Закарпатті залишається контрольованою та стабільною. Регіональні органи Служби безпеки України проводять усі необхідні безпекові заходи.

– Прошу і закарпатців, і переселенців – із порозумінням ставитися до заходів, які проводять СБУ, поліція, зокрема більш ретельних перевірок. Усе це робиться, щоб упередити загрозу життю і здоров’ю громадян, щоб вони були у безпеці. Так, це часом дискомфортно, часом незвично, але прошу ставитися з розумінням.

Ярослав Колесник:

– Рівень злочинності впав, правопорушень майже не скоюють. За минулу добу був 1 грабунок та 2 крадіжки. Зловмисники встановлені, їх затримали.

– Правоохоронці продовжують працювати у посиленому режимі, 24/7, посилені блокпости.

– Також допомагаємо переселенцям, супроводжуємо гуманітарні вантажі для пришвидшення їх проїзду через блокпости.

– За останні дні вилучили 2 автівки у водіїв напідпитку, це місцеві мешканці.

– Надзвичайних подій не зафіксовано, працівники поліції у співпраці з СБУ, з іншими правоохоронцями, роблять усе можливе, щоб зараз на території Закарпаття було максимально комфортно проживати як місцевим жителям, так і переселенцям.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат