Родове дерево: чому подорож у минуле змінює теперішнє і майбутнє сім'ї

admin 04.07.2022 15:53 ПОДІЇ



Родове дерево

Якщо вас турбує питання, як знайти своїх предків, ви на правильному шляху. Це не просто захоплення, це важливий крок до збереження вашого роду в історії країни. Родове дерево може стати цінним подарунком, який передаватиметься через покоління та прищеплюватиме любов до родини нащадкам.

Досліджуючи свій рід ми дізнаємося більше про своїх пращурів, і через ці знання краще розуміємо самих себе. Робимо висновки та прогнози щодо наступних поколінь. Поважаємо спадщину та працюємо на благо майбутнього.

Що таке родове дерево

Під деревом родоводу слід розуміти фрагмент зі списком нащадків — носіїв одного прізвища. Альтернативні назви — родинне дерево, генеалогічна таблиця, генеалогічний розпис. До речі, саме генеалогія займається вивчення родоводу — допоміжна історична дисципліна для вивчення походження та родинних зв'язків людини, історії сімей та родів.

Генеалогія = родознавство.

Чи знаєте ви, що в давнину люди відтворювали сімейне дерево до 18—20 поколінь, що означає часовий проміжок у півтисячоліття? У знатних родин інформація зберігалась у вигляді родинного герба та дерева роду. Найчастіше формат передбачав цілий історичний епос — з переказами, легендами, оповіданнями про героїчних представників роду, яку бабусі та дідусі бережно розповідали молодшим. Малюки в ті часи мали знати своє коріння, як таблицю множення — якість знань питали й перевіряли.

Що ми маємо тепер? Складанням власного родоводу дійсно цікавляться сучасні люди. Проте в кращому разі знають до 5 поколінь пращурів. Розберемося, навіщо і як «розкопувати» історію власної родини.

Чому необхідно знати свої родинні зв'язки

Родовід сім'ї

Зберегти і посилити досвід минулих поколінь — не просто красива мета. Як показує життя, це ще й основа виживання цілого народу. Знати історію сім'ї, шанувати традиції, відчувати себе частиною цілісного родоводу — шлях до самопізнання. В тому числі, в практичних сферах життя, таких як спадкове право, медична діагностика, встановлення родинних зв'язків.

Сучасна людина цікавиться багатьма деталями:

  • А як хобі моїх предків вплинули на таланти наступних поколінь?
  • Який соціальний статус мали мої родичі?
  • Чи все я знаю про своє походження?
  • Чим відрізняється родовід сім'ї дружини або чоловіка?
  • Яке місце моя сім'я займала в історії країни? Що я можу зробити зараз?

Як знайти свій родовід

Складання власного родоводу

Створити родове дерево — значить розпочати захоплюючий шлях в історію сім'ї. Які є варіанти складання власного родоводу у любителя:

  1. Поспілкуватися з усіма членами сім'ї, зібрати наявну інформацію, з'їздити в «експедицію» по місцям проживання рідні.
  2. Дізнатися про походження прізвища в інтернеті.
  3. Використати можливість купити родове дерево у професійних генеалогів prashhur.com.
  4. Не пошкодувати зусиль і часу та самостійно дослідити родовідне дерево в архівах і відкритих базах.
  5. Зареєструватися на сайті або в застосунку My Heritage, обрати тарифний план і замовити набір для ДНК тесту (результати можна порівняти з базою збігів зареєстрованих профілів).

Кожен метод має свої переваги й недоліки, які ми зараз спробуємо коротко розкрити. Отже, самостійні пошуки найчастіше малорезультативні та закінчуються приємними посиденьками з живими нині родичами. Адже не часто люди зберігають і передають цінну інформацію про предків. А багато хто не зрозуміє, навіщо ви хочете створити генеалогічне дерево. Плюс в тому, що зібрані по краплині дані стануть гарним стартом для професійного генеалогічного дослідження.

Походження прізвища на спеціалізованих сайтах дає цікаву для роздумів інформацію, проте дуже приблизну. Так, ви зможете дізнатися регіон поширення, в яких реєстрах є запис, яка соціальна група носила прізвище тощо. Розширення опцій передбачає внесення оплати.

Замовлення генеалогічного дерева — найбільш вдалий варіант, якщо в вас є бюджет для співпраці зі спеціалістами. Повне дослідження може тривати більше року і коштувати кілька тисяч доларів, зате в результаті ви отримаєте розгорнуту і підтверджену в архівах інформацію про максимальну кількість предків до 8—10 покоління (до 1024 родів, представники яких дали нащадків для вашого теперішнього існування). Інформація подається у цифровому вигляді для ПК або сайту, або її можна оформити як плакат чи книгу «Дерево мого роду».

Самостійне складання родоводу через відкриті бази — також цікавий процес, але трудоємкий та менш глибинний. Вам доведеться багато спілкуватися з мешканцями тих місць, звідки походять родичі, або шукати доступ до генеалогічної бази українців, або все-таки делегувати задачі українському центру генеалогічних досліджень.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат