Рената Мойш: Моє кредо щодо роботи - нема справ які неможливо вирішити

23.10.2021 11:09 ДОЗВІЛЛЯ

Нас зацікавила звістка про те, що на Всесвітній виставці ЕКСПО-2020 в Об’єднаних Арабських Еміратах було представлено і Закарпаття, а саме – Дім Моди Reny M.

Ми зустрілися з Ренатою Мойш, яка власне ще в 2017 році заснувала цей Дім Моди і впевнено його розвиває.

— Ренато, які загалом враження від ЕКСПО? Що найбільше вразило?

— Насправді, враження неймовірні. Це місто в місті з майже двома сотнями будівель-павільйонів з сучасною архітектурою та інноваційною начинкою. Якщо ви бачили фільм «Аватар», то можете мати приблизну уяву. Це ніби потрапляєш у майбутнє…

— Україна вперше мала свій павільйон. Як він вам?

— Звичайно, наш павільйон в зоні опортуністі, але все виглядало дуже пристойно -- сучасно і креативно. І що радує, наш павільйон викликав інтерес у відвідувачів і часом там стояли черги з гостей, щоб потрапити і познайомитися з тим, що презентувала Україна.

— Розкажіть про ваш стенд. Що ви презентували?

— Дім Моди Reny M презентував не зовсім звичну колекцію виробів. Вони були виконані у східному арабському стилі, але водночас мали вкраплення українських елементів. Окрім того, ми були разом з талановитою ужгородською художницею Оксаною Брензович і її експресивні роботи гармонічно вписувалися   в цій експозиції. Сукні та картини були цілісною композицією.

— Ви були присутніми у перші дні виставки й чи був інтерес до вашої презентації?

— Звичайно. Дуже багато вдячних відгуків. Скажу більше, до мене підходив шейх з Абу Дабі і запропонував реалізувати спільний проєкт з рекрутингу бренду на їх території. Думаю, ця виставка -- хороша можливість для налагодження корисних контактів.

— Виставка триватиме ще тривалий час, не плануєте ще поїхати?

— Обов’язково. Для мене ж це не просто якась подорож і відпочинок. Це абсолютно поєднання творчості, роботи й релаксу.

— Не важко було створювати сукні в арабському стилі? У вас були раніше подібні звички?

— Арабський схід дав багато стартів в ідеї створення бренду. По-перше, це заснування Дому Моди. Після однієї подорожі до Лівану, де я познайомилася з провідними дизайнерами сходу, у мене проявилася   бачення створення цієї індустрії в Україні. Довга співпраця з підприємцями мені допомогла зрозуміти арабський стиль і глибину їхніх тонких ліній. Я за освітою дипломат, економіст і цей напрямок мені був зовсім не відомий, але з самого дитинства я мала хист до творчості.

— Тобто, у вас не художня освіта чи освіта дизайнера?

— Зовсім ні.   У мене економічна та дипломатична освіта. Ну і повторюсь, я захистила звання доктора філософії дипломатії закордоном. Окрім того, я 5 років працювала на чиновницькій роботі, очолюючи управління зовнішньоекономічних зв’язків та транскордонного співробітництва Закарпатської ОДА. Напевне, вас дивує, чому тоді я займаюся Домом Моди, то я легко на це питання відповім – це хобі й навіть більше, ніж хобі. Головним чином у Домі Моди я виконую організаторські функції. Або точніше – менеджерські, але, звичайно ж, у мене є деяке своє бачення, свої ідеї того, як має виглядати та чи інша модель сукні чи вечірнього плаття і потім ми з дизайнерами та стилістами реалізовуємо ці ідеї.

— Тобто, ви не митець, але є своє бачення і розуміння того, як повинна виглядати сукня чи плаття?

— Десь так. Але я хоч і не художник за фахом, бо спеціально таку освіту не здобувала, однак я з дитинства багато малювала і навіть зараз практикуюся в малюванні. Тобто, певний хист є. До речі, з дитинства хотіла бути архітектором, але мій батько, який є інженером-будівельником, заперечував проти таких моїх планів і казав, що я в чоботах ходити не буду (посміхається).

— Але ж це важко орієнтуватися у галузі, яка не була вашим фахом. І ви самі якось вдосконалюєтеся? Відвідуєте якісь курси?

— Однозначно. Не можна стояти на місці. Я і наша команда нашого Дому Моди постійно беремо участь у різних фахових семінарах та курсах, їздимо на майстер-класи провідних фахівців у галузі fashion. Ми постійно розвиваємося, вдосконалюємо свої звички.

— Які ще подібні Доми Моди існують в Україні?

— На жаль, ця   ланка fashion індустрія в Україні на дуже низькому рівні. Тобто, є ряд талановитих дизайнерів, але це все в приватному порядку. Легка промисловість законно не захищена і потребує удосконалення. Я спільно з групою депутатів підпрацьовуємо над тим, щоб законодавча база захистила цей напрямок діяльності.

— Ви можете стверджувати, що ви є однією командою однодумців?

— Інакше не може бути. У цьому плані я доволі категорична. Кожен повинен якісно виконувати свою роботу. Це важкий процес створення нової моделі сукні чи костюму і лише, якщо ми свідомі того, що повинні виконувати свою роботу максимально якісно, лише тоді у нас і все вийде.

— Взагалі, як відбувається діалог із замовником? Якими є важливі акценти у замовленні?

— Проводимо інтерв’ю, під час якого заповнюємо анкету та з’ясовуємо всі нюанси. Нас цікавить статус події, публіка, запрошені гості, кого або що презентує жінка чи її чоловік на цій зустрічі. Я повинна розуміти орієнтовний бюджет замовлення. Але навіть якщо він не обмежений, не на кожній події доречно демонструвати свій достаток. Це я також враховую.

Тканина – своєрідна мова, якою можна багато чого сказати. Наприклад, існує матова текстура і глянець. Іноді матовий тон краще покаже високий статус, ніж будь-які коштовності. А буває, без глянцю не обійтися. Ще багато чого залежить від кольору очей, зачіски, структури тіла, пишноти форм, зросту. Я працюю за східною технікою одягання жінок, застосовуючи меридіани. Тіло жінки має бути подане в структурі ідеального силуета – піщаного годинника.

Також важливо зрозуміти внутрішній стан людини. Якщо клієнтка пригнічена через якісь життєві обставини і не бажає яскравих кольорів, то ми додамо розкоші в образ за рахунок блиску тканин нюдових відтінків зі вкрапленнями вишивки ручної роботи. Це ціла наука, покликана створити сукню вашої мрії, яка перебуватиме в гармонії з найменшими вібраціями вашої душі.

— Ще одне, можливо не зовсім коректне, запитання: вам роботи вистачає? Є замовники?

— Головна місія бренду Reny M нести красу, формувати імідж України як модної держави, давати своїм клієнтам все найкраще, робити жінок щасливими і бути неповторними в наших сукнях. Наші клієнти це цінують, тому роботи не просто вистачає, а ми працюємо за дуже напруженим графіком.

— І хто є вашими замовниками?

— Наші сукні – це не масмаркет. Ця мода побудована на емоціях, взаєморозумінні виробника і клієнта. Наші клієнти різні, і до кожної з них у нас індивідуальний підхід.

Ми маємо багато замовлень з усієї України та за її межами. Вироби ручної роботи, із дорогих тканин і пишною оздобою одягають на урочисті події жінки в США, Канаді, Омані, Катарі, Ірані, Лівані, Італії, Франції, Чехії, Угорщині та інших європейських країн.

— Ви багато презентуєтеся за межами області, а чому не тут?

— Чому ж? Тут також. Зокрема, в червні ми провели чудову fashion вечірку в «Кантрі клубі» в Ужгороді, де ми презентували свою капсульну колекцію «Мода очима ужгородки», яка була розроблена спеціально під вподобання дам Ужгорода. Це були не просто покази наших ексклюзивних моделей. Там співав «Золотий голос України», переможець «Слов’янського базару-2017» Влад Ситнік. Відбулася також презентація дизайнерських ювелірних прикрас від братів Кочутів та нових художніх робіт мисткині Оксани Брензович. Була на вечірці й засновниця та власниця салонів «Т-стиль», Mrs. Best Designer International 2021 Олена Талепа. Все пройшло на високому рівні.

— Ну і останнє запитання: якою є за характером Рената Мойш? Які ваші пріоритети в роботі й житті?

Як я вже казала, Reny M це – не просто моє захоплення. 80% часу я віддаю роботі. Можливо, певною мірою від цього страждає навіть моя родина. Але якщо виникла ідея і почався процес її реалізації, то я вся у роботі, я нею живу. Тоді у мене немає такого поняття як вихідний, я забуваю про відпочинок. І я вболіваю за результат. Для мене є важливим те, щоб тримався престиж та рівень Дому Моди Reny M, мій власний престиж. Ну а щодо характеру, то не можу сказати, що у мене м’який характер. Моє кредо щодо роботи – «Нема справ, які неможливо вирішити, якщо подібну справу вже хтось зробив». Якщо це зміг хтось, то чому б це не могла зробити і я. Ось тут мені допомагає одна з моїх головних рис - цілеспрямованість.

prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат