Ліквідація чи оптимізація

23.10.2021 10:58 ПОДІЇ

На Закарпатті розгорівся скандал і навколо закриття 15 медичних закладів, а також бібліотек, культурно-мистецьких центрів та дитячих дозвільних центрів. Усі ці питання прийматимуться на сесії облради 28 жовтня.

Обласна рада наразі перейняла багато повноважень, які раніше були в ОДА. І ось зараз облрада вирішила ліквідувати десятки комунальних підприємств медичної та культурної сфери, які є у її юрисдикції.

Проект цього рішення потрапив у соцмережі і почалося жваве обговорення. Найбільше шуму викликав план облради ліквідувати 15 медичних закладів. Тут уже запротестували і профспілки. Мовляв, ліквідація призведе до витоку кадрів, а тут і так у нас усе погано. За останні 3 роки кількість працюючих у медичній галузі краю за даними Служби статистики зменшилася із 25 618 осіб у січні 2018 року до 21 037 у липні 2021 р., кажуть у профспілках. Профспілки погрожують протестом.

Влада також запланувала «Закарпатський обласний екологонатуралістичний центр учнівської молоді», «Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді» та «Закарпатський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді» об’єднати у «Закарпатський обласний центр позашкільної освіти та розвитку учнівської молоді».

Батьки вихованців, трудові колективи, громадськість виступили категорично проти так званої оптимізації, розцінюючи її як спробу рейдерського захоплення приміщень закладів позашкільної освіти Закарпатської обласної ради. Є відповідна заява колективів та батьків до центральної влади.

Скандал виник і навколо приєднання обласної дитячої бібліотеки до центральної наукової бібліотеки імені Потушняка. І ця ідея також не подобається працівникам дитячої бібліотеки. «Відповідно вашій меті у підвищенні ефективності використання майна в центрі міста ви порушуєте конституційне право 9000 наших читачів у всебічному розвитку, вільному та безпечному доступі до інформації та можливості підростаючому поколінню проводити змістовно своє дозвілля», — пише у соцмережах співробітниця дитячої бібліотеки Марія Корсак.

Влада відбивається. Зокрема, голова облради Олексій Петров написав, що нічого закривати не будуть, а будуть об’єднувати, щоб зменшити кількість чиновників.

«Оскільки чимало керівників та іншого адмінперсоналу закладів, які заплановано РЕФОРМУВАТИ, а не закрити, буквально приросли до своїх посад, то, логічно, що таке рішення викликало їх обурення.

Що стосується конкретно медицини, то наразі з 5000 працівників медустанов облради більше 2000 не є медиками! Серед них, не виключено — і близькі родичі та друзі головних лікарів, і «мертві» душі, які насправді можуть перебувати, наприклад, на заробітках. Зарплатня керівників цих закладів іноді у 10 разів вища за платню інших медиків!

Тому і з’явився проект рішення, наголошую — лише проект, який має зекономити кошти на преміях керівникам і на оплаті необов’язкового персоналу, заощаджені кошти спрямувати у ту ж медицину, у той же заклад, де їх акумульовано», — написав голова облради Олексій Петров.

Тепер почекаємо 28 жовтня і побачимо, чим закінчаться спроби реформації.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат