В Ужгороді через будівництво на площі Петефі тріснули стіни трьох квартир у будинку поруч

06.09.2021 10:37 РАТУША

Стіни трьох квартир будинку на площі Шандора Петефі в Ужгороді тріснули через будівництво в сусідньому дворі. Про це Суспільному розповів мешканець однієї з осель Ілля Кривенький. За його словами, ремонт забудовник розпочав з червня цього року, а вчора, 3 вересня, через те, що робітники викопали котлован, тріснули стіни в їхніх квартирах.

"О сьомій годині обвалився шматок стіни позаду нашого будинку. Ми викликали поліцію, а поліція викликала слідчо-оперативну групу. У їх присутності відійшла опорна стіна з моменту того відлому й до того. Від учорашнього вечора, з 1 години ночі, й до ранку пішов зсув фундаменту з-під будівлі", — розповів чоловік.

У двох кімнатах іншої квартири теж тріснули стіни. Власниця Світлана Грецька:

"Учора буквально розрахувалася з робітниками за ремонт квартири, а ввечері почула сильний гуркіт, затряслися стіни й ми пішли в сусідній двір, де копають котлован. Там обвалилася одна стіна. У нашій присутності, коли ми там стояли, обвалилася друга частина".

Мешканець цього ж будинку Василь Сембер:

"Були тут всі представники різних служб. Сказали, щоб на цей час в будівлях нас не було. Переселять, напевно, в готель або в хостел".

Будівництво в сусідньому дворі розпочав Олександр Опшитник. Чоловік каже: зробить ремонт у тих квартирах, де потріскали стіни.

За словами начальниці управління державного архітектурно-будівельного контролю Ужгородської міськради Олександри Зотової, чоловік отримав будівельний паспорт на будівництво і зареєстрував повідомлення про початок виконання будівельних робіт:

"Управління державного архітектурно-будівельного контролю проведе позапланову перевірку щодо дотримання вимог законодавства по цьому об’єкту. Швидше за все, забудовника зобов'яжуть зробити повторне дослідження ґрунтів котловану, який викопаний, тому що ґрунти, які там розташовані, мені не подобаються, тому краще буде мати заключення. Це перше. Друге – з’ясувати звідки підтікає вода та розробити нормальний план-проєкт фундаментів".

За словами Олександри Зотової, поки забудовник проводитиме експертизи, будівництво має бути призупинене.

Як повідомляє пресслужба міськради, ситуацію, яка виникла у будинку №42 через дії забудовника, вивчали сьогодні на позаплановому виїзному засіданні місцевої комісії з питань ТЕБ та НС. Крім членів комісії, були також присутні мешканці будинку та забудовник.

Забудовник розпочав будівництво індивідуального житлового будинку на площі Шандора Петефі, 40в на власній земельній ділянці. На сьогодні там вирили котлован глибиною до 3 метрів від поверхні землі вздовж будівель, які розташовані на площі Шандора Петефі, 42. Ці будівлі побудовані без фундаментів: кладка стін починається на глибині приблизно до 0,6-0,8 метрів від поверхні землі. Під час риття котловану стався зсув ґрунту, який потягнув за собою бетонну конструкцію. У зв’язку із цим кладки всіх квартир будинку №42 виявилися не захищеними і почалося відшарування безпосередньо самої кладки, яка в окремих місцях була виконана із звичайної одинарної цегли або каміння без розчину. Тому зараз є передумови до можливого руйнування опорних стінок будинку№42, де у 5 квартирах проживають 17 мешканців.

Щоб попередити настання надзвичайної ситуації техногенного характеру об’єктового рівня, комісія зобов'язала забудовника негайно виконати влаштування підпірної стінки для укріплення існуючих конструкцій стін. Роботи проводити по захватках, що убезпечить від подальшого зсуву ґрунту. Після влаштування підпірної стінки забудовник має зупинити всі будівельні роботи.

Також забудовник має провести ретельне обстеження ґрунту виритого котловану, взяти аналіз води на її хімічний склад: якщо ґрунтові води – виконати дренаж, якщо води господарської діяльності людини – відремонтувати відповідні комунікації, які розташовані поруч. Повинен він також розробити проєкт підсилення існуючих будівель та споруд, які розташовані у зоні відритого котловану, пройти експертизу та отримати повідомлення про початок виконання будівельних робіт.

Мешканцям трьох квартир (11 осіб) члени комісії рекомендували не перебувати у приміщеннях до закінчення робіт із усунення аварійної ситуації. Управління економічного розвитку міста має забезпечити тимчасове проживання мешканців. Вартість тимчасового проживання мешканців будинку №42 поза межами будинку та робіт із відновлення і ремонту приміщень у квартирах, у яких виявили тріщини, зобов'язали відшкодувати забудовника.

КП «Водоканал м. Ужгорода», Ужгородське відділення АТ «Закарпатгаз»,Ужгородська філія ПрАТ «Закарпаттяобленерго» мають забезпечити проведення відповідних заходів із попередження руйнування відповідних комунікацій, відновлення їх роботи, а Ужгородське РУП ГУНП в Закарпатській області – забезпечити перебування біля будинку №42 на площі Шандора Петефі чергового наряду.

Управління державного архітектурно-будівельного контролю Ужгородської міськради контролюватиме, як забудовник виконує роботи із усунення аварійної ситуації та проведе позапланову перевірку щодо дотримання ним законодавства у сфері містобудування.

На фото знизу: забудовник уже розпочав роботи зі встановлення підпірної стіни.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат