Вірусний паспорт

16.04.2021 12:00 СОЦІО

Звичайно, що чутки про те, що з вакциною нам вводять чіп, щоб потім відстежувати кожен наш крок, це казки. Але світ переходить на паспортизацію вакцинованих. І це вже реальність.

Без паспорта про те, що зроблена вакцина, не можна буде виїхати за кордон і перебувати у публічних місцях. Багато країн уже розробили такі паспорти.

В Україні також розроблять єдиний документ для вакцинованих від COVID-19 для міжнародних поїздок та внутрішнього користування. Про це у розмові DW повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Ярослав Кучер.

Підтвердження про щеплення можна буде отримати у вигляді електронної чи паперової довідки, повідомили у МОЗ. Остаточну версію документа ще доопрацьовують.

За даними МОЗ, розроблений документ насамперед буде необхідний тим, хто здійснюватиме поїздки за кордон. «Для нас немає технічної проблеми роздрукувати цей документ встановленого зразка, встановити QR-код для перевірки або якісь інші методи верифікації. У нас питання полягає у тому, щоб цей документ був прийнятий і приймався там, куди в’їжджатимуть наші громадяни», — пояснив Ярослав Кучер. За його словами, міністерство насамперед орієнтуватиметься на вимоги Євросоюзу щодо міжнародного свідоцтва про вакцинацію. «Ми готові або інтегруватися до існуючої системи, або запустити свою в найкоротші терміни», — розповів заступник міністра.

Водночас, за словами представника МОЗ, «паспорти вакцинації» можуть почати використовувати і для відвідування публічних місць та заходів усередині країни.

У МОЗ не називають конкретну дату запровадження «паспортів вакцинації». «Будемо сподіватися, що це буде якомога швидше, бо всі почнуть вакцинуватися», — зауважив Ярослав Кучер.

Самі паспорти Європа планує почати запускати з середини червня, навряд чи у нас це все раніше відбуватиметься. Є багато запитань, оскільки це медичні дані і треба дотриматися балансу між захищеністю і непублічністю цих даних при створенні документа, який дозволить спростити життя людини.

Разом із тим, на урядовому сайті про вакцинацію наразі йдеться про те, що інформація про щеплення внесена до електронної системи охорони здоров’я та буде доступна сімейному лікареві. Видати міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка обіцяють після звернення до закладу охорони здоров’я.

Одним словом, ми під контролем. І знову актуальним стає стара радянська приказка: «Бєз бумажкі ти какашка».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат