ТОП 6 кращих м’ясних порід свиней

26.03.2020 14:19 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Для отримання якісної свинини у великих обсягах необхідно розводити свиней певних порід. М'ясні породи відрізняються подовженою конституцією тіла і більшою у порівнянні з сальними породами мязовою масою. Сало у таких порід майже відсутнє, як правило є лише тонкий жировий прошарок, через що такі породи часто іменують беконими.

Серед особливостей м'ясних порід свиней швидке зростання (в 6-ти місячному віці поросята можуть важити 100 кг), причому активно розвивається саме м'язова маса, а от жир накопичується дуже повільно. На момент заборю у туші міститься 55-70% м'яса і лише 10-15% сала. Проте, щоб досягти таких високих показників необхідно правильно годувати та доглядати хряків, інакше вони почнуть накопичувати замість мяса сало.

Найкращі м'ясні породи

Найкращими вважаються породи свиней з високими показниками продуктивності:

  • Дюрок. У зрілому віці можуть виростати до 1,8 м в довжину і мають характерне червонувате забарвлення шкіри та щетини. Відрізняються міцними високими ногами та досить активним характером. Дорослий самець може важити до 360 кг, а самка до 310. Товщини підшкірного сала у свиней даної породи складає не більше 3 см, тож при забої представники породи дюрок дають до 80% мяса. Найбільшим недоліком породи є малочисельний опорос (не більше 10 поросят в приплоді), а також потреба в особливому і досить дорогому годуванні.
  • Ландрас. Відносно нова порода свиней. У дорослому віці маса хряка може досягати 360-380 кг. Приріст маси помірний, тож витрати кому складають 4 кг на 1 кг приросту. Поросята ландрас мають світлий віддтінок шкіри з рожевим підтоном. За раз свиноматка дає до 10 здорових і активних поросят, проте варто враховувати, що представники даної породи досить вибагливі до харчування та догляду.
  • П’єтрен. Свині даної породи відрізняються коротким, проте широким тілом. Забарвлення біле або строкате, причому строкатих представників використовують для подальшого розведення, а однотонних відправляють на забій. Особливістю даноїх породи вважається той факт, що вони не здатні накопичувати велику кількість жиру генетично, тому досить продуктивні навіть з огляду на те, що самці важать в середньому 270 кг, а самки 240. Поросят в приплоді не більше 8-ми, причому без додаткового догодовування виживає лише 6 з них.
  • Гемпширські. Мають чорне або темно сіре забарвлення з характерною світлою смужкою в області шиї. Починають активно набирати м'язову масу починаючи з 8-го місяця життя і швидко адаптуються до будь-яких умов проживання. В приплоді 8-12 поросят. Недоліком цієї породи вважається досить сильна хворобливістю, особливо, якщо в свинарнику не дотримуються чистоти.
  • Українська степова. Одна з перших порід виведених в нашій країні. Відрізняється масивністю тіла та великими звисаючими вухами. Хряк може важити до 350 кг, а самка до 250 кг. Опорос може налічувати 12 поросят, причому ростуть вони досить швидко, набираючи до 700 г за добу. Представники породи прості у годуванні та утриманню, невибагливі і мають дуже смачне мясо.
  • Вєтнамські. Характерною рисою породи вважається раннє статеве дозрівання, яке у самок настає в 4 місяці, а у самців в 6. В одному опоросі може бути до 18 дитинчат, що є рекордним показником серед м'ясних порід. Поросята в'єтнамської породи вкрай рідко хворіють та здатні адаптуватися до будь яких кліматичних умов, мають дуже смачне та ніжне мясо, яке вважається делікатесом.

Особливості догляду

Для досягнення очікуваної продуктивності свинями мясних порід слід забезпечити їм гарний догляд та умови утримання:

  • Чистота. В тісних та брудних свинарниках поросята травмуються і часто починають хворіти, тому у місці проживання свинок має бути чисто та просторо.
  • Вигул. Для того, щоб свиня не накопичувала жир та добре набирала м'язову масу їх необхідні регулярні прогулянки, під час яких худоба скидатиме зайвий жир та отримуватиме додаткові вітаміни із рослин, що зростають в загоні.
  • Регулярний ветогляд. Планові огляди ветеринара та щеплення є обов'язковою умовою при вирощуванні свиней на забій.
  • Харчування. Вуглеводна їжа сприяє набору маси, а рослинна знижує його, проте має бути присутня в раціоні. Важливо щоб у кормі було багато протеїнів і вітамінів, інакше якість мяса буде знижуватись.

Коментарі :


 

 

 

Погода

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Оголошення

Архів новин

Липень
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
2025
1950
1951
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030
2031
2032
2033
2034
2035
2036
2037
2038
2039
2040
2041
2042
2043
2044
2045
2046
2047
2048
2049
2050
НдлПндВтрСрдЧтвПтнСбт
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат