Унікальний експонат Закарпатському краєзнавчому музею надала родина Панових

16.12.2020 17:40 ПОДІЇ

 

Колекція Закарпатського краєзнавчого музею поповнилася рідкісним експонатом. Мова йде про Тарагот – старовинний духовий інструмент, унікальність якого полягає у тому, що виготовлявся він ексклюзивно на теренах історичної Угорщини, до складу якої в ті часи належало і Закарпаття. Інструмент є надзвичайно рідкісним, має специфічне звучання і тому високо цінується у всьому світі. Примітно, що експонат був наданий музею родиною Панових в рамках реалізації приватної ініціативи по відродженню Замкової Гори в Ужгороді.

6 листопада в Ужгородському замку відбулася церемонія передачі Тараготу від меценатів до музею та його експонування, що передбачає вільний доступ відвідувачів до артефакту. Непересічна подія була прикрашена зворушливим виступом артистів заслуженого академічного Закарпатського народного хору, де соло на історичному інструменті виконав єдиний в Україні тараготист ужгородець Шандор Шрайнер. Він також познайомив присутніх з історією інструменту та його особливостями.

Керівник Закарпатського краєзнавчого музею Михайло Делеган у своєму виступі підкреслив неординарність події: «Окрім збагачення колекції Музею цінним експонатом, сьогодні ми бачимо черговий реальний жест вболівання за історію і сьогодення Ужгорода і всього Закарпаття з боку родини Панових. Подібні кроки набули вже системного характеру – маю на увазі успішну реалізацію проектів з відновлення історичних будівель Замкової Гори 18-19 століть (Вілла П, Австро-Угорський Дім, Дім Каноніка), заснування першого в Україні приватного Скверу з пам’ятником Марії-Терезії, реставрації сторічного органу тощо. Було б непогано, якби інші люди, які можуть собі це дозволити, наслідували   гарний приклад, відроджуючи традиції справжнього меценатства».

Засновник Скверу та Ордену Марії-Терезії, автор програми «Ренесансу Замкової Гори», доктор філософії Ален Панов, який на церемонії представляв родину, зауважив: «Сьогодні Ужгород в чергове задає тон і демонструє всій Україні, що ми є Європою не лише географічно, а насамперед історично і ментально. Шана до минулого, приватна ініціатива і партнерство з боку держави у реалізації гарних і значимих справ для нас – не порожній звук. Унікальний інструмент, до створення якого причетні наші предки, від сьогодні буде доступний для вільного огляду в унікальному місці – Ужгородському замку. Формат надання експонатів з приватних колекцій для експонування у загальнодоступних музеях є поширеною практикою в європейських країнах. Від сьогодні він працюватиме і у нас».

Цікаво, що за умовами договору між меценатом та музеєм передбачається використання Тараготу під час вагомих подій, концертів. А це означає, що ми зможемо не лише побачити, але й почути унікальні звуки античного інструменту.

Присутні на церемонії Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла та Перший заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олег Коцюба   висловили подяку меценатам та звернули увагу на важливість подібних проектів для розвитку культури, мистецтва та туристичної привабливості Ужгорода і всієї держави.

Коментарі :


19.12.2020 14:07 Іван Петрович

От молодці, всі б так вболівали за місто


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат