На Ужгородщині росте плантація 112-річної дугласії

29.01.2020 12:09 СОЦІО

 

На території лісфонду Кам’яницького лісництва росте цінна хвойна порода завезена з Північної Америки, посаджена нашими пращурами 112 років тому.

Дугласія зелена вона ж Псевдотсуга Мензіса є одним із найперспективніших екзотів, який широко впроваджується в насадження в західній Європі.

Насадження дугласії які зростають в урочищах «Перехресток» та «Зелена» на території лісфонду Кам’яницького лісництва ДП «Ужгородське ЛГ» вражають своєю величчю та могутністю.

Дугласія відноситься до швидкозростаючим і довготривалим породам дерева. Середній вік становить близько 800-1000 років.

Дерево дугласиі може досягати у висоту 100-110 метрів, а діаметр стовбура, зазвичай, не перевищує п’яти метрів.
Великі немов колони стовбури цих дерев піднімаються на висоту більше ніж 40 метрів, та сягають метра в діаметрі. Насадження цієї породи були посаджені в 1908 році, і дають якісний та кількісний приріст. Дугласія зелена одна з самих швидкорослих інтродукованих деревних порід, яка повністю акліматизувалась в умовах нашого краю. Це дерево має могутню кореневу систему, в зв’язку з тим, ця порода не страждає від вітровалів і шкідників.

В порівнянні з місцевими лісоутворюючими породами не погіршує, а в багатьох випадках покращує фізико – механічні властивості ґрунтів, а також покращує водно – фізичні властивості. В умовах нашого краю порода є стійкою до захворювань та ентомологічних шкідників. Змішані буково – дугласієві деревостани сприяють кращому розкладу підстилки, збільшують вітростійкість насаджень, підвищують родючість ґрунту. На базі змішаного буково – дугласієвого насадження в 5 кварталі створена постійна лісонасіннєва ділянка дугласії, яка входить в постійну лісонасіннєву базу підприємства, окремо виділені та пронумеровані плюсові дерева цієї породи.

Лісівниками здійснюється заготівля насіння та посадкового матеріалу безпосередньо в межах ділянки, для розмноження та впровадження цієї стійкої породи на свіжих зрубах в межах Кам’яницького лісництва.

Прес-служба ЗОЛУМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат