На засіданні Кабміну прийняли постанову, про створення на Закарпатті 5 районів, але це не точно

12.06.2020 19:34 ПОДІЇ

На засіданні Кабміну прийняли постанову, у якій на Закарпатті передбачені 5 районів. Рішення про утворення 5-ти районів в області не є остаточним, - повідомив голова Закарпатської ОДА Олексій Петров.

Посадовець звернувся до Кабміну з оновленим варіантом поділу області. Запропонував створити шість районів: Ужгородський, Мукачівський, Берегівський, Тячівський, Рахівський та Хустський.

Пропозицію мають розглянути на комітеті Верховної Ради. Нагадаємо, у проєкті Міністерства розвитку громад і територій були 5 районів: це Ужгородський, Мукачівський, Хустський, йшлося також про об’єднання Тячівського та Рахівського із центром у Тячеві.

Олексій Петров:

"Створення районів – це компетенція державної влади, це не рівень обладміністрації. Створений Берегівський район відповідає критеріям кількості населення у адміністративно-територіальній одиниці як української методології, так і європейської системи територіального поділу країни - NUTC – за якою невеликі регіони починають формувати від 150 тисяч населення. Розширений Берегівський район матиме 195 тис 600 людей.

За методикою райцентром обирають те місто, яке є ближчим до кордону. Таким є Берегово, також місто має обласне підпорядкування. Відповідає державній стратегії транскордонного співробітництва, тут уже наявні інструментарії до міжнародної співпраці. Райцентр – на кордоні із Євросоюзом. Стоїть на спроектованій міжнародній магістралі М3–5 Крітський транспортний коридор. Це інфраструктурна точка доступу до залучення інвестицій. А відповідно – розвитку регіону.

Утворення району, районного центру – це насамперед - представництво державної влади на місцевому рівні. Щодо національного складу чи етнічного принципу формування районів – мова про це не йде! Під час формування районів враховують питання державного управління, державної політики. На першому місці – інтереси держави та громадян України. Усіх мешканців ми розглядаємо як громадян України, незалежно від національності. Якщо працюють державні інституції, то загроз не має бути."

* * *

У програмі "Тема дня" на "Суспільному" говорили про новий поділ Закарпаття на райони. Гість програми виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша та політолог Дмитро Тужанський.

Дивіться відео:

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат