Лісівники попереджають: У лісах області настав пожежонебезпечний період

21.03.2019 18:48 СОЦІО

На Ужгородщині розпочалася масштабна підготовка до пожежонебезпечного періоду. Учора відбулась нарада за участі працівників Державної прикорданної служби, Ужгородського лісгоспу та УДСНС в Закарпатській області.

Учасники засідання обговорили питання виявлення лісових пожеж; порядок прибуття техніки на місце пожежі; порядок передачі інформації про пожежу; кількість виділення особового складу, техніки та ручного протипожежного інвентарю на ліквідацію лісової пожежі.

Пожежонебезпечний період – це частина року, коли виникають пожежі в природних екосистемах та сільськогосподарських угіддях (з моменту сходження снігового покриву навесні до настання стійкої вологої осінньої погоди або утворення снігового покриву). Для попередження виникнення пожеж у природних екосистемах, в тому числі лісових масивах, сільськогосподарських угіддях, торфовищах населенню області потрібно дотримуватись певних правил поведінки.

Впродовж пожежонебезпечного періоду підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам забороняється:

  • розведення багать у лісі;
  • заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
  • відвідування населенням хвойних насаджень при підвищеному класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека);
  • палити, кидати у лісі, на сільськогосподарських угіддях, торфовищах непогашені сірники, недопалки;
  • випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь;
  • залишати під час будівництва доріг, газопроводів, мереж електропередачі, зв’язку, радіофікації, інших комунікацій та об’єктів деревні залишки і горючі матеріали;
  • звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Підприємствам, установам, організаціям та громадянам необхідно підвищувати контроль за станом пожежної безпеки в рекреаційних зонах, відведених для відпочинку.

Розпорядженням «Західного регіонального Управління номер Т/ 64-1657 від 15 березня 2019 року «Про забезпечення пожежної безпеки на об’єктах Західного регіонального Управління у весняно-літньому пожежонебезпечному періоді 2019 року» було вирішено затвердити заходи щодо запобігання виникненню лісових пожеж та дотримання вимог правил пожежної безпеки в лісах області на 2017-2019 роки, а також заборонено в період високої пожежної небезпеки відвідування населенням лісів та в’їзд до них транспортних засобів.

Правила дій як загасити пожежу в лісі:

Найпоширеніший засіб гасіння пожежі – нахльостування полум’я віником з гілок листяних дерев. Потрібно рухатись по вогнищу і наносити удари так, начебто замітаючи полум’я вбік, на вигорівшу площу. Збивши основне вогнище, при наступному ударі по цьому місцю, віник затримують, прижимаючи до палаючої кромки і повертають, що дає охолонути горючим матеріалам.

Також, для гасіння пожеж використовують спосіб, при якому закидають крайки пожежі рихлим ґрунтом, який викопують штиковими лопатами. Для цього ґрунт, який забирається лопатою поблизу кромки пожежі, кидають вздовж неї. Ґрунт попадає на горючі матеріали, охолоджує їх та ізолює від повітря. При гасінні спочатку збивають полум’я, а потім, зупинивши пожежу, насипають на кромку шар ґрунту товщиною 6-8см. Якщо поблизу є водоймище – вогонь заливають водою. Пам’ятайте, що попередити пожежу набагато простіше, ніж загасити!

Прес-служба ЗОЛУМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат