Виборчі злочини у Закарпатті: 14 членів ДВК уже постали перед судом. Подальше слідство триває

01.12.2019 13:34 ПОЛІТИКА

За процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області слідчими Нацполіції в області завершено досудове розслідування у 13 епізодах про порушення виборчого законодавства членами ДВК 69 виборчого округу під час проведення позачергових виборів до Верховної Ради України. Мова йде про ряд сіл Мукачівського та Іршавського районів.

Члени дільничних виборчих комісій обвинувачуються у тому, що видали бюлетені для голосування особам, які не мали права їх отримувати.

Фактично, виборчі бюлетені видавались на імена осіб, які у день проведення позачергових виборів до Верховної Ради України перебували за кордоном чи не з’явилися на дільниці для голосування. Встановлено, що таким чином було видано близько 300 бюлетенів.

Усі ці справи зараз слухаються у судах області і людям, які через певні причини пристали на злочинні пропозиції «замовників» доведеться відповідати перед законом.

Їх дії кваліфіковані за ч.2 ст.158-1 КК України (незаконна видача виборчого бюлетеня особам, які не мали права їх отримувати, вчинене членом ДВК, за попередньою змовою групою осіб).

Ще по одній справі, уже на Тячівщині, прокуратурою доведено вину голови місцевої ДВК. 59-річна жінка, видала бюлетень місцевому мешканцю, якого не було у списку виборців на даній дільниці (ч.2 ст.158-1 КК України).   Її засуджено до 5 років позбавлення волі з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною з організацією проведення виборів до органів державної влади строком на 2 роки, проте враховуючи ряд пом’якшуючих обставин, звільнено від відбування покарання з випробуванням.

Наразі, розслідування за фактами можливого порушення виборчих прав триває. Й надалі перевіряються інформація, про можливе порушення виборчого законодавства членами ряду виборчих дільниць Мукачівщини, Іршавщини, Берегівщини.

Зокрема, очікується інформація з Держприкордонслужби щодо факту перетину кордону закарпатцями, які в день виборів «проголосували». Збираються інші докази щодо обставин ймовірної фальсифікації виборів.

22 грудня 2019 року в області призначені вибори до 9 об’єднаних територіальних громад.

Мова йде про Косонівську територіальну громаду у Берегівському районі,   Великоберезнянську селищну громаду у Великоберезнянському, Керецківську сільську у Свалявському, Довжанську, Зарічанську, Кам’янську в Іршавському,   Горондівську у Мукачівському, Оноківську та Холмківську в Ужгородському. Крім цього, довибори депутатів відбудуться у Полянській ОТГ у зв’язку з приєднанням до громади села Солочин (Свалявщина).

Саме тому наголошуємо, що Закон – один для всіх: і політиків, і громадських активістів,   і пересічних громадян, і правоохоронців.

Закликаємо всіх причетних – і кандидатів, і членів ДВК, до проведення чесних і прозорих виборів, а громадян - бути свідомими і не допустити їх втягнення у незаконні політичні ігри.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат