Ужгородський медфак, «Крок» і студенти-іноземці

Юлія Личко 06.09.2019 20:28 РАТУША

Студенти-медики, які перевелися на медичний факультет УжНУ з вишів в інших містах, потрапили в непросте становище: на 5 курсі їх не допускають до іспиту «Крок» і вони змушені поновлюватися на навчанні з 3 курсу...

Тестовий ліцензійний іспит — це обов’язкова складова частина державної атестації для присвоєння кваліфікації. Іспити «Крок» існують тільки в українських вишах. Студенти-медики здають протягом усього навчання два окремі тестові іспити: «Крок-1» і «Крок-2». Перший іспит «Крок-1» студенти складають із дисциплін базового циклу, на 2 курсі, другий — «Крок-2» — з основних професійно-орієнтованих дисциплін уже на 5-му. Так от, провчившись 5 років і будучи вже майже вивченими медиками, студенти дізнаються, що недопущені до іспиту і змушені будуть опуститися на 3 курс і повторити навчання знову.

Керівник фірми «Future» Ваель займається набором іноземних студентів на навчання у вузі. Працює в цій сфері вже 12 років, має всі дозволи від Міністерства освіти, за спеціалізацією — кардіолог. Працює зі студентами з різних країн, допомагаючи їм у переведенні до УжНУ, є свого роду опікуном молодих людей. За його словами, проблеми почалися у вересні минулого року, коли до Ужгородського медфаку перевелися на навчання студенти з Ізраїлю.

«55 студентів, — розповідає Ваель, — були поновлені на навчання з інших державних вузів в Ужгородський національний університет на різні курси 2018/2019 н. р. У подальшому університет повинен був зареєструвати студентів в Центрі державного тестування України для здачі «Крок-1». Незважаючи на те, що був підписаний ректором лист на дозвіл реєстрації студентів 16 квітня 2019 року (це якраз своєчасно), але в день здачі «Кроку» студенти зрозуміли, що їхні прізвища відсутні в списках, оскільки декан затримав і не подав лист на дозвіл реєстрації студентів без жодних підстав!».

Студенти у вересні перевелися і були прийняті на різні курси: 3-й, 4-й, 5-й курси (є наказ поновлення студентів, усе за правилами, як і має бути), але в ЄДЕБО (в єдиній державній електронній базі з питань освіти) вони зараз усі — на третьому курсі. Тобто змушені знову проходити навчання за ті роки, які вони вже провчилися. Виходить, що студенти втратили 2 роки навчання і, звичайно ж, зазнали матеріальних втрат.

Студенти зі своїм «опікуном» написали заяву на ім’я ректора з проханням поновити їх у списках і ректор заяву підписав. «Тобто, дозволив, — каже Ваель. — Але декан медичного   факультету-2 затримав заяву на місяць! І 29 травня, коли він відіслав заяву в Міністерство, термін здачі «Кроку» вже минув! 55 студентів автоматично опинилися на 3 курсі! Вони дізналися про це в день складання іспиту — що їхніх імен немає у списку...»

За словами Ваеля, студенти з неукраїнських вишів, при переведенні в український вищий навчальний заклад, мають право складати цей кваліфікаційний іспит «Крок», незалежно від того, на якому курсі вони навчаються. Міністерство освіти дозволило це, тому що у закладі, де вони вчилися, такого іспиту немає.

«Причини затримати заяву студентів, яку підписав ректор, у декана не було, — каже «опікун» студентів. — Ми з ним розмовляли, але зрозумілої відповіді не отримали. Якщо немає підстав для затримання заяви на такий важливий іспит для студентів, а з паперами все було добре, то виникає тільки одна думка про причини затримки: це корупційні мотиви! Інших варіантів у мене немає!.. Відіслати підписану ректором заяву з іменами студентів у Міністерство — питання максимум доби, але не місяця...»

Тут є ще й супутні моменти: окрім моральної шкоди студенти при такому повороті подій несуть ще й матеріальні збитки, оскільки, за словами Ваеля, вартість навчання в УжНУ для студента складає 4 000 дол. на рік. І це тільки навчання.

В Ужгороді навчається 2 тис. іноземних студентів, тому корупційні мотиви простежити в таких незрозумілих іноземцю кроках, цілком реально. Питання зі студентами і іспитом поки що залишається відкритим. Ваель шукає юристів та кроків для порозуміння з керівництвом факультету.

Юлія Личко

Коментарі :


06.09.2019 21:18 Мухамад Али

Я учусь у этого декана уже два года. Он ничего не делает бесплатно. Перед тем как это случилось он требовал с нас деньги. Никто не согласился платить потому что сумма была слишком большая. Он специально не зарегистрировал нас на крок чтоб мы потеряли больше чем могли бы заплатить ему. Этот человек испортил нам будущее. За то что мы отказались платить он опоздал с нашей регистрацией на крок. Он чувствует себя там хозяином. Делает что хочет. Ни один вопрос не решается бесплатно. Даже если я хочу взять справку я должен за неё платить. Такое чувство что он работает на базаре а не в деканате университета.


06.09.2019 21:08 :(

Це взагалі жах!!! Як такі люди в наш час можуть бути на посадах??? Адже керівництво держави запрошує і іноземний бізнес і фізичних осіб до України, оскільки всі розуміють, що це додаткові інвестиції в країну... а тут таке!!! Всі й далі будуть асоціювати Україну як державу, в якій процвітає корупція! Такі люди не повинні обіймати керівні посади! Адже завдяки ним і складається враження про Україну та українців...


06.09.2019 21:02 Петренко Світлана

Через таких горе деканів ми втрачаємо авторитет в освітній галузі європейського співтовариства. Україна приваблює іноземців недорогою та порівняно якісною освітою. Вони приїздять до нас, привозять валюту, дозволяють заробити кошти нашим землякам на оренді житла, а їх з усіх боків намагаються обдурити, аби лише нажитися на їх бажанні побудувати собі краще майбутнє. Лише замисліться, що для більшості іноземців невеличке місто Ужгород відоме саме завдяки вишу, який приймає щороку сотні іноземних студентів. Лише через таких як Калій Україна ніколи не відмиється від брудної репутації копупційного осередку Європи. Ганьба!


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат