Чому на Закарпатті залишать лише чотири райони

23.08.2019 20:39 СОЦІО

На сьогодні у багатьох органів місцевого самоврядування виникає питання, за яким алгоритмом та методикою утворюватимуться нові райони як адміністративно-територіальні одиниці.

Перша причина пов’язана з тим, що усе менше підстав мають райони для спільного представництва інтересів громад. Це обумовлено утворенням об’єднаних територіальних громад, які перебирають на себе ресурси та повноваження районів.

Друга причина пов’язана з тим, що райони не координують територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади. Це обумовлено тим, що розміщення і юрисдикція підрозділів податкової, поліції, пенсійного фонду, держгеокадастру, різноманітних інспекцій вже не збігаються з юрисдикцією і територією районів.

Третя причина — це занадто подрібнений районний рівень. В Україні 490 районів (465 — на підконтрольній нам території). В деяких районах кількість жителів — менше 10 тисяч осіб. Ці райони неефективні ні з економічної, ні з управлінської точки зору. Не відповідає це і європейській практиці: згідно з Директивою № 1059/2003 Європейського парламенту і Ради «Про створення загальної класифікації територіальних одиниць для статистики (NUTS)» від 26 травня 2003 р., кількість населення територіальної одиниці рівня NUTS-3 (в Україні це рівень районів) повинна складати від 150 до 800 тис. осіб.

Якщо ми конституційно визначили свій курс на Європу, рано чи пізно нам доведеться враховувати ці стандарти.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат