Хто подбає про людей похилого віку?

23.01.2019 18:02 ПОЛІТИКА

У Західній Європі люди, досягаючи пенсійного віку, починають нове повноцінне життя. Їхні пенсії дозволяють пенсіонерам не лише мати все необхідне, а й активно відпочивати, подорожувати по всьому світу і ні в чому собі не відмовляти.

Наші пенсіонери можуть про таке лише мріяти. А все через те, що у нас досі працюючі люди наповнюють Пенсійний фонд для того, щоб було з чого платити пенсії нинішнім пенсіонерам, а не відкладають на пенсію собі.

На жаль, пенсійна реформа в Україні так і не відбулася, і влада постійно її відкладає.

«Відкладання її з року в рік стає загрозою національного масштабу і потенційно ще одним фактором стримування економічного зростання країни», — вважає голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко.

«Слід визнати очевидне — національна пенсійна система без негайного реформування припинить своє існування. Без зменшення податкового навантаження на працю будь-яка пенсійна реформа не матиме сенсу», — переконаний Андрій Ніколаєнко.

Дефіцит Пенсійного фонду зростає, утримання пенсійної системи стає дедалі обтяжливішим для держбюджету. За останні 18 років дефіцит Пенсійного фонду виріс у 2,14 разу. У 2018 році прямі бюджетні вливання в ПФ збільшилися на 5,8 млрд. грн. і досягли 139 млрд. грн. Ми пригадуємо, як у середині минулого року в пенсійній системі стався колапс — уперше була допущена масова затримка виплат пенсій.

Крім того, сьогодні, на жаль, уже можна впевнено констатувати, що Кабінет Міністрів і Верховна Рада фактично зірвали запуск другого рівня пенсійного страхування.

По-перше, був порушений графік створення нормативно-правової бази для запуску накопичувальної системи пенсійного страхування з 2019 року. Відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», перерахування страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування мав стартувати з 1 січня цього року. Але Кабмін ще навіть не розглядав законопроект про професійні пенсії як складову цієї системи.

А по-друге, і головне — дії (точніше — бездіяльність) уряду призвели до того, що, за даними Пенсійного фонду України, станом на кінець першого півріччя 2018 бідність пенсіонерів досягла критичної точки — 55 % українських пенсіонерів отримували пенсію менше 2000 грн., що майже в півтора разу нижче за фактичний прожитковий мінімум.

«За чотири останні роки інфляція «з’їла» всі підвищення пенсій: якщо мінімальна пенсія зросла на 39,4 %, то рівень інфляції склав 88 %. Пенсійна реформа назріла давно і зволікати з нею вже нема куди. Якщо проаналізувати динаміку банківських вкладів, то можна помітити тенденцію до збільшення кількості так званих пенсійних вкладів. Закарпатці, та й багато українців, уже втратили надію на швидку реалізацію пенсійної реформи і відкривають у банках пенсійні накопичувальні рахунки, щоб гарантувати собі бодай якесь фінансове забезпечення після виходу на пенсію. Але цілком очевидно, що влада повинна нарешті реалізувати програму пенсійного страхування, що дало би можливість для багатьох нині працюючих людей не боятися того, що після виходу на пенсію їх очікуватиме матеріальна скрута та незахищеність», — розповів керівник Закарпатського обласного осередку партії «Основа» Мирослав Гісем.

Уже цілком очевидно, що національна пенсійна система без негайного реформування просто припинить своє існування, що призведе до фінансового колапсу. Тому, щоб запобігти катастрофі, необхідно найперше реалізувати комплекс заходів для того, щоб український бізнес зміг вибратися з податкової пастки. Без зменшення податкового навантаження на працю будь-яка пенсійна реформа не матиме сенсу.

Партія «Основа» виступає за зниження податкового навантаження на працю з 41,5 % до 25 %. У партії впевнені, що такий захід призведе до зростання заробітних плат в Україні й дозволить провести справжню пенсійну реформу в країні.

Середня пенсія в Україні, згідно з програмними положеннями партії «Основа», повинна бути щонайменше 10—12 тис. грн. Мінімальну пенсію необхідно встановити на рівні не нижче фактичного прожиткового мінімуму (в цінах листопада 2018 року — щонайменше 4 313 грн.).

Варто зазначити, що має бути підвищене і пенсійне забезпечення соціально незахищених громадян. Пенсії в розмірі 1,5—2,4 тис. грн., які зараз отримують 2,2 млн. громадян з інвалідності, втрати годувальника або соціальні пенсії — це не захист, а її імітація з боку української держави (громадян таких категорій станом на початок цього року в Україні було близько 1,4 млн., 0,7 млн. і менш 0,1 млн. осіб відповідно).

Зрозуміло, що матеріально незахищені українці не мають змоги оплачувати кошти за отримані житлово-комунальні послуги. Влада намагається таким людям надати субсидії. Але насправді це лише пасок на шиї держави.

Держава принижує мільйони громадян нашої країни, надаючи їм субсидії на часткову оплату послуг ЖКГ. Щоб зменшити кількість одержувачів субсидій, необхідно забезпечити підвищення доходів населення. Необхідно також знизити тарифи на 40 %. Зменшити тарифи можна за рахунок власного виробництва енергоносіїв.

Субсидії повинні бути тимчасовим заходом, спрямованим на захист людей, які реально потребують допомоги. Ця допомога субсидіями повинна відбуватися лише на період реформування енергетичного сектору України.

Монетизацію субсидій потрібно було вводити ще 4 роки тому. В 2014 році субсидії отримували 400 тисяч сімей. А зараз кількість субсидіантів в Україні зросла всімнадцятеро — до 7 млн. сімей.

«Влада принижує українців тим, що вони змушені оформляти субсидії. Адже така кількість субсидіантів означає, що держава громадян не поважає. Влада не дає українцям можливості отримувати гідну зарплату й гідну пенсію», — заявив лідер партії «Основа» Сергій Тарута.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат