Лісники Рахівщини приділяють увагу нарощенню виробництва

22.01.2019 17:02 СОЦІО

Людвиг Мільчевич, начальник відділу лісового та мисливського господарства розповідає: "Наше лісодослідне господарство – не лише одне з найбільших лісокористувачів району, а й, відповідно, платників податків до бюджетів усіх рівнів".

Розвинена виробнича база, наявність лісозаготівельної природозберігаючої техніки, кадрів й переробка деревини дозволяють заробляти кошти й спрямовувати їхню відповідну частку на виконання обов’язкових заходів з ведення лісового господарства. Іншими словами: вирощувати посадковий матеріал у лісових розсадниках, проводити весняну та осінню кампанії з відновлення лісу, здійснювати догляди за посадками, ефективно дбати про охорону лісу від пожеж та шкідників, оперативно локалізуючи вогнища всихання ялинників та здійснювати іншу діяльність.

Крім цього, отримані від виробництва кошти активно освоюємо на будівництві лісових доріг, створивши за останнє десятиліття їхню розгалужену мережу, яка полегшує доступ до віддалених урочищ лісовій охороні, а також сприяє місцевому населенню розвивати традиційне високогірне тваринництво, заготовляти дикоростучі ягоди та гриби.

Одним з потужних виробничих підрозділів господарства є Говерлянське лісництво, яким керує заслужений лісівник України Степан Папарига. Чітко налагоджена робота, належні умови для лісозаготівельних бригад дозволяють колективу щомісяця виконувати і перевиконувати заплановане.

"Цьогорічна зима радує снігом, не збавляють обертів і морози, що ускладнює лісозаготівлю, особливо у віддалених гірських урочищах Лугів, – каже Степан Степанович. – Січень – традиційно короткий місяць, позаяк на нього припадають основні зимові релігійні свята. Однак, це час не тільки для відпочинку, а й підготовки до щоденних буднів, підбиття підсумків за попередній період. А з врахуванням короткого терміну на виконання запланованих місячних завдань, до роботи приступаємо без тривалого обговорення, тим більше всі знають обов’язки", - наголошує начальник відділу лісового та мисливського господарства.

Крім того, найкращим стимулом виступає заробітна плата, яка для членів лісозаготівельних бригад в середньому коливається в межах понад 16 тисяч гривень. Зі свого боку дбаємо про умови роботи, своєчасне забезпечення паливно-мастильними матеріалами, справну техніку, бензопили, спецодяг, засоби безпеки під час валки, трелювання, розкрижування та навантаження деревини.

На базі лісництва трудяться чотири бригади, укомплектовані фахівцями. Випадкових людей немає, саме тому працюють, як єдиний злагоджений механізм. Взимку лісозаготівлю організовують в одному напрямку вздовж лісової дороги, що дозволяє оперативно розчищати від снігу доступ до лісосік й полегшує доставку працівників до робочого місця. У кожної з бригад, завдяки старанням лісничого, власний пересувний (на колесах) вагончик, облаштований невеликими грубками, в яких постійно підтримують вогонь.

Бригада тракториста Іллі Саса, до якої також входять звалювач лісу Юрій Данилюк, чокерувальник Павло Ференц, розкрижувальник Петро Сас, як й інші три, деревину заготовляють від проміжного користування в урочищі Годір. До нижнього майданчика деревину трелюють 1,6 км колісним трактором ЛКТ, дотримуючись природозберігаючих технологій. Як каже бригадир Ілля Михайлович, який встиг попрацювати лісником, майстром лісу, а за плечима – сімнадцять років стажу в галузі, робота нелегка і все залежить від злагоджених дій команди. Поспіх – недоречний. За день по 5-6 разів повертається від лісосіки до нижнього майданчика, звідки триває навантаження сировини, а також паливних дров. Контролює процес, набиваючи електронну бирку в кожну колоду, записуючи його розміри, майстер лісозаготівель Віталій Юраш.

До кінця січня планують виконати план з реалізації продукції в 1,5 млн. гривень. Понад півмільйона вже мають в активі й, за словами лісничого, виробничі завдання – реальні для реалізації власними силами, адже лісництво – чи не єдиний підрозділ в господарстві, який не має на лісозаготівлі підрядних організацій. Зрештою, з такою схемою організації трудових відносин, належної оплати праці в подібних кроках немає і потреби. Тим більше, що отримані кошти спрямовуємо на ведення лісового господарства, розширення мережі лісових доріг. Цього року плануємо завершити нову лісову дорогу в урочищі Годір Говерлянського лісництва, проклавши її до урочища Семенівка, а це – 2 кілометри. До діючого відрізка (800 м.),прокладеного до верхнього майданчика, вже здійснили нарізку полотна на відстані біля 800 метрів й продовжуємо прокладати шлях, вивільняючи напрямок від насаджень. Продовження робіт багато в чому залежить і від успішного виконання виробничих завдань.

Пресслужба ЗОУЛМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат