«Сила села»: У перечинському Зарічові пройшов перший форум розвитку сільських громад

Зоряна Попович 13.07.2019 15:45 СОЦІО

Протягом тижня в Ужгороді та в селі Зарічово проходив Міжнародний форум сільських ініціатив «Сила села». Представники державних та недержавних інституцій, корпоративних фондів, керівники сільських громад та випускники програм неформальної освіти з України, Молдови, Польщі та Білорусі зібралися, аби поділитися досвідом, як можна розвивати село з допомогою низових ініціатив та власних сил громад.

Форум відбувається за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та фонду ім. Роберта Боша. Важливою партнерською організацією заходу є спілка MitOst e.V. (Берлін, Німеччина), яка зараз працює по всій Європі і Азії і саме ця спілка стала свого роду ідейним організатором форуму щодо згуртування різних ініціативних людей з різних країн Європи.

Форум, як розповіла одна з організаторів форуму Іванка Чупак, є свого роду майданчиком для обміну досвідом та історіями успіху представників сільських громад, громадських організацій, бізнес-структур. Увесь цей досвід спрямований на те, щоб розвивалися сільські громади, сільські ініціативи. Цьогоріч фестиваль провели вперше, аби зібратися разом і поділитися напрацюваннями кожен у своїй громаді і взяти цікавий досвід інших громад. Люду приїхало багацько: з Молдови, Білорусі, Польщі, з Донецької, Харківської, Чернігівської, Миколаївської та Закарпатської областей.

Пані Іванка Чупак, яка працює в організації «Інша освіта», розповіла, що їхня діяльність спрямована виключно на сільські громади і одна з програм — це освітня програма для сільської молоді віком 14—17 років «Майстерня сільських ініціатив».

«Цього року нашими цільовими регіонами є Закарпатська, Черкаська та Донецька області, — розповідає координаторка, — і тут сьогодні присутні 59 учасників, які протягом 2019 року реалізували 22 проекти. Це і створення креативних просторів у себе в селі під відкритим небом; і оновлення дитячих майданчиків; і створення волейбольних клубів та волейбольних майданчиків для спільного проведення вільного часу; відновлення пляжу; маршрутизація свого села відомими та важливими місцями для потенційних туристів; це і оновлення шкільного майданчика для шкільної молоді; це зйомки фільмів, дуже багато екологічних програм, спрямованих на популяризацію ідей сміттєпереробки та розділення сміття в себе на селі. Ось такі різноманітні проекти, спрямовані на те, щоб згуртовувати громаду, давати імпульс до роздумів, до креативу». За словами пані Чупак, це посприяє розвитку молоді в рідному селі і відверне їх від думок, як би швидше виїхати в пошуках кращої долі. «Через проект ми показуємо, що село — це справді місце сили. Воно має великий потенціал, але в   ньому треба, звичайно, багато працювати», — додала Іванка Чупак.

У програмі «Майстерні сільських ініціатив», ще одного з організаторів форуму, цього року Закарпаття було представлене двома громадами — Перечинською ОТГ та с. Заріччя Іршавського району. Дівчата з Перечинської ОТГ (з сіл Сімер та Зарічово) реалізували в «Майстерні...» свої проекти. А оскільки в селі Зарічово є чудовий великий Будинок культури, який зміг умістити всіх гостей форуму, то місцем проведення фесту стало саме Зарічово.

Як розповів один із команди організаторів «Інша освіта» Олександр Московчук, суть програми «Майстерня сільських ініціатив» у тому, щоб навчити молодь не боятися і втілювати свої мрії в життя. Простими словами — це набуття навичок, які не вивчаються в школі — тайм-менеджмент, критичне мислення, діалог, спілкування, емпатія. «Ми на основі випускників попередніх років маємо команду, яка розділяється на різні підрозділи, — розповідає Олександр. — Є івент-агенція, є координація, є тренери, фасилітатори. Щодо ефективності, то думаю, що своєю діяльністю, успіхами та провалами вони набираються того досвіду, який є в житті».

Пані Гізелла Апслу з «Південно-західного радіо» в Баден-Бадені, яка теж була присутня на фесті в Зарічові, була в захопленні від ініціативності молоді та структурованості присутніх команд. «Очевидно, що все це добре підготовлено, всі постаралися, — каже журналістка. — У всіх, і в дорослих, і в підлітків, горять очі, стільки енергії, ініціативності! Це просто чудово! Такі форуми мають поширюватися Україною і вже дуже гармонійно вийшли на міжнародний рівень». У Німеччині недержавні організації дуже активні в щоденному житті. Тому в Україні і в інших країнах Європи такі форуми дуже важливі і потрібні, аби поступово вмикати сільську громаду.

Зоряна Попович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат