Чому ми опинилися у сніговій пастці

19.01.2019 18:16 РАТУША

Для влади, як завжди, неочікувано прийшла зима. Випав сніг і все зупинилося. В кучугурах грузнуть таксі, автомобілі швидкої допомоги, маршрутні автобуси. Якщо сніг випав уночі, то на ранок рух паралізований. Бо лише в робочий час влада виганяє на дороги кілька стареньких тракторів з грейдерами, які зсувають сніг з дороги на узбіччя. І ці тракторці та ромів з лопатами влада гордо називає снігоприбиральною спецтехнікою.

Хоча Ужгород ще пам’ятає, як при мерові Ратушняку сніг прибирала дійсно спеціальна техніка — снігові комбайни, які не згрібали сніг на узбіччя, а завантажували його на вантажівки і вивозили за місто. Бо якщо не вивозити, то буде те, що маємо зараз — з відлигою місто тоне у воді.

Після критики у соцмережах влада Ужгорода таки дала команду вичищати сніг і не в робочий час, і трактори з грейдерами почали зсувати сніг на центральних дорогах. А от бічні вулиці так і залишилися нечищеними. Хоча і на бічних вулицях живуть такі самі ужгородці, які чемно платять в міську казну податки і заслуговують на те, щоб комфортно пересуватися.

Ну і нарешті кілька слів про тротуари. Ними влада взагалі не переймається. У міськраді просто попередили підприємців, що будуть штрафувати, якщо не прибрати сніг перед своїми кафе чи офісами. І тут виникає питання: чиї це тротуари? Якщо підприємець винесе на тротуар стільчик чи рекламний вказівник або навіть горщик з квіткою, то відразу набіжать жлоби з муніципальної поліції і випишуть штраф, бо тротуар міський, а не приватний. А як той тротуар від снігу чистити, то вже нехай підприємці.

Одним словом, іспит снігом влада не витримала. Порада бовдурам із Поштової — закупіть нарешті хоч один снігоприбиральний комбайн. Можна навіть через міста-побратими, де така техніка часто оновлюється, а нам би й користована згодилася. І не забудьте, що ужгородці, які ламають руки та ноги на нечищених тротуарах, колись почнуть подавати на вас до суду, і компенсаційні витрати обійдуться місту дорожче, ніж купити техніку і справно чистити сніг.

* * *

Очевидно, логіка комунальників полягає в тому, що рано чи пізно стане тепліше і сніг сам по собі, без витрат пального і зусиль стече до Ужа. Ужгородці були обурені, бачачи, як прибиральники на мосту скидували сніг прямісінько в Уж, де збираються качки та лебеді.

На кінцевій зупинці біля будівельного супермаркету «Епіцентр» на вулиці Баб’яка через неспроможність проїхати крізь кучугури при тротуарі, застряг новий автобус «Електрон».

Спочатку водій та кілька людей, які прийшли на допомогу, намагалися підкладати під колеса автобуса гілки. Потім із лопатами підсипали під колеса мучку. Згодом приїхав трактор. Однак усе без результату. Колеса застрягли дуже глибоко...

Містяни волають про розумне прибирання, мерія у відповідь звинувачує ужгородців у припаркованих на нічний час автівках на узбіччях. Ужгородці, в свою чергу, в розпачі запитують, де ж мають залишати на ніч авто, зокрема мешканці старої частини міста. А поки тяганина триває, ситуація на вулицях незмінна — кучугури посеред вулиць та вздовж тротуарів.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат