Генріх Розман: Кожного разу на Закарпатті паводки будуть руйнівнішими. Через людей

Генріх Розман, еколог 01.06.2019 19:31 СОЦІО

Повертаюся до цієї теми, бо болить. Усього два дні не таких вже й потужних опадів і половина нашої області опинилася під водою. Принаймні кажуть про те, що навіть у межах Ужгорода рівень води перевищив історичний максимум.

Найлегше причину спихнути на вирубку лісів. Ніхто більше мене не переймається тим, як рубають ліси, і якби моя воля, то наклав би мораторій не тільки на суцільні вирубки, а взагалі заборонив би рубати ліс, переорієнтовуючи промисловий потенціал нашої області на інші галузі.

Насправді ж сталося те, про що я писав понад два роки тому — природа вчергове помстилася нам за наше ж хамське ставлення до неї.

Ще не так давно ЗМІ писали про багатотонне сміттєзвалище на березі Тиси, яке утворилося через бездарність влади, яка не змогла знайти іншого місця для звезення сміття лише як на самий берег річки. Не потрібно бути провидцем, щоб здогадатися, де зараз ці тонни сміття після підняття рівня води.

З року в рік ми спостерігаємо за тим, як навіть після незначного підняття рівня води, нашими річками пливуть тисячі пластикових пляшок.   І кожного разу соромимо самі себе за це, волаючи до мудрості закарпатців. Не допомагає. Мудрості не додається. Сьогоднішнє повноводдя цьому доказ. Нашими річками знову пливли тонни пластику.

Сумне унаочнення — затоплений стародавній млин чеської доби на Виноградівщині. І вся гребля біля нього — в пластику. І навіть у приміщенні млину — пляшки і сміття.

Ми вигрібаємо гравій та пісок із берегів річок і не задумуємося над тим, що можемо легко поміняти русло цих річок і потім плакатися, що вода затопила городину.

Ми закидаємо непотребом канави, а потім плачемося, що вода залила погріб та двір будинку.

Найлегше обласній владі зараз було швидко намалювати цифру 100 мільйонів збитків і просити від Кабміну виділити ці кошти з Резервного фонду. А чому б нам не вимагати звіту екологічної інспекції про те, кого і на скільки було покарано не лише за незаконні рубки дерев, а й за несанкціоновані сміттєзвалища? Кого і на скільки покарано? Хіба не зрозуміло, що якщо не буде адекватної боротьби з тими, хто забруднює природу, то природу нищитимуть і надалі. А ми будемо просто дивитися, як під мостами утворилися затори з пластику та непотребу, а вода руйнуватиме наші оселі.

Днями дивився відео, як колишній українець, а нині громадянин Канади розповідає, що в його новій країні великий штраф навіть за кинутий на землю сигаретний недопалок. А тут тобі цілком легалізоване владою сміттєзвалище на березі Тиси і нікому до цього немає діла.

Перепрошую, звичайно, але я скептик. Природа нас каратиме і надалі. І з кожним роком дедалі дужче й дужче.

Генріх Розман, еколог

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат