Чому зупинилося будівництво «Корони»?

12.01.2019 18:24 ПОДІЇ

В Ужгороді розгорівся найбільший скандал за останні роки. Ще при мерові Погорєлові шустрі закарпатські ділки за копійки прихопили унікальний історичний готельно-ресторанний комплекс «Корона» в центрі Ужгорода. Легендарна «Корона» розцвітала при угорцях і чехах, переформатувалася у «Верховину» при комуняках і потім почала чахнути при незалежній Україні. Було багато конфліктів, заяв, протестів, але ділки прикупили суддів та прокурорів і все минулося. Почалася реконструкція, проект виглядав непогано.

Нещодавно реконструкція припинилася. Все затихло. Аж раптом один із претензійних закарпатських грошовитих людей Роберт Бровді, який вважався головним інвестором реконструкції «Корони», заявив, що реконструкція припинилася, бо інвесторів обманув депутат Ужгородської міськради Іван Волошин. Саме Волошин розпоряджався коштами на реконструкцію, каже Бровді, а тепер і реконструкція незавершена, і кошти невідомо де.

Сам Волошин зі США також зробив попереджувальну заяву, мовляв, скоро я всім розкажу, яким інвестором є Бровді і звідки у нього гроші. Таким чином, колишні партнери капітально пересварилися. А в серці Ужгорода замість реконструйованої «Корони» стоїть недобудований монстр, обтягнутий сіткою та парканом.

* * *

Комплекс «Корона» в самісінькому центрі Ужгорода був побудований угорцями в 1910 році й був улюбленим місцем місцевої еліти. За чехів його перейменували в «Коруну», але все одно тут крутилися здебільшого заможні ужгородці. В ресторанах комплексу була чудова атмосфера, офіціанти в білих рукавичках та жива музика.

Комуністи перейменували «Корону» на «Верховину» і поступово вона почала втрачати елітний стиль. За України «Корона» ще якось трималася, хоча згасала. Якимось чином частину «Корони» взяв собі майже в безкоштовну оренду богослов-політик Віктор Бедь. Але було очевидно, що комплекс потребує реконструкції, тобто вливання чималих коштів.

За мерства Віктора Погорєлова за дуже сумнівною схемою «Корону» придбали собі дивні «інвестори» всього за... 8,5 млн. грн. З часом виявилося, що за інвесторами стоїть наближений до Яценюка хлібний магнат Роберт Бровді, а будівництвом займається скандально відомий Іван Волошин.

Було багато скандалів навколо непрозорого аукціону і навколо малої ціни, яку виставило місто за «Корону». Але все потихеньку рухалося, реконструкція тривала. Ужгородці очікували отримати чудовий реконструйований комплекс у центрі міста та й поміняну бруківку на площі Театральній, як це було зазначено в угоді. Але раптом усе зупинилося, за парканом усе стихло.

Один із інвесторів — Роберт Бровді — розповів, що інвестори довірили вести реконструкцію та розпоряджатися коштами депутату Волошину, а він гроші «свиснув» і не довів усе до кінця. «Ширилися чутки, що Іван Волошин навіть утік до США з грошима й повертатися не думає», — пише на Prozak.info Генріх Розман.

Але Волошин тут-таки подав голос. На своїй сторінці у Facebook запевнив, що дійсно перебуває в США, але скоро повернеться і розповість усю правду про Бровді. Мовляв, скоро всі дізнаються, який він інвестор і в кого він брав гроші.

Вже навіть суд арештував це будівництво та реконструкцію.

«Заяву про злочин подала матір Роберта Бровді, Людмила, — коментує скандал юрист Олександр Пересоляк, — у якій ідеться про шахрайство в особливо великих розмірах — заволодіння понад 9 млн. грн. посадовими особами ТОВ «Бізнес центр Корона» (власником товариства є міський депутат Іван Волошин). Між Людмилою Бровді і ТОВ «Бізнес центр Корона» підписана інвестиційна угода про побудову торгово-офісного приміщення на пл.Театральній. Однак замість того, щоб виконати вимогу угоди і передати збудоване приміщення Людмилі Бровді, забудовник передав його в іпотеку Івану Волошину (стаття 190 Кримінального кодексу передбачає за такі дії покарання від 5 років позбавлення волі). Оскільки забудовником є фірма Івана Волошина, то приміщення було передано в іпотеку, як то кажуть, самому собі. І очевидно, що метою таких дій є невиконання умов підписаного інвестиційного договору».

Як буде насправді — ніхто не береться прогнозувати. Шкода тільки, що від цього всього втрачає місто та його мешканці.

Коментарі :


14.01.2019 01:22 Павло

Взагалі по справедливості Корону мали б віддати родичам людини, у якоі іі забрали. Щодо Волошина, то без нього світ став би кращим.


13.01.2019 09:25 Олена

На жаль справедливостi в нашiй державi немаэ. Хто вкраде курку того за грати а хто мiлiони той вiдкупиться а суддi у нас. Порядннi працюють у великих масштабах


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат