Завдяки європейському фінансуванню в скансені запрацювала перша музейна школа екскурсоводів

Зоряна Попович 13.04.2019 19:00 РАТУША

Ужгородський музей архітектури і побуту в кінці березня оголосив про набір підлітків у так звану Школу юного музейного екскурсовода. На анонсованих заняттях були обіцяні розповіді та дослідження найцікавіших музейних хатинок та експонатів.

Як розповіла Тетяна Сологуб-Коцан, завідуюча відділу науково-освітньої роботи музею, вісім занять у Школі побудовані таким чином, щоб розкрити дітям найцікавіші музейні хатинки та експонати. «На основі отриманих знань кожна дитина зможе підготувати свою власну екскурсію музеєм, додати до неї своє власне бачення та цікаву ідею, тобто кожна дитяча екскурсія буде творчим проектом. Заняття розраховані таким чином, щоб уже 31 травня — 1 червня діти-учасники Школи, яка, до речі, діє в рамках проекту «Дитячі дні в ужгородському скансені», вперше проводитимуть власні екскурсії скансеном», — розповіла вона.

Проект «Дитячі дні в ужгородському скансені» реалізовується за підтримки програми Culture Bridges, що фінансується Європейським Союзом та здійснюється Британською Радою в Україні у партнерстві з EUNIC — Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

«Ідею такої Школи ми виношували досить давно, — розповідає пані Тетяна, — але втілити її вдалося тільки завдяки тому, що ми виграли такий міні-грантовий проект від Culture Bridges. Я відвідувала воркшоп для культурних менеджерів, який проходив в Ужгороді минулого листопада, і кожен учасник мав право подати якийсь свій міні-проект до фонду Culture Bridges та громадської організації «Інша освіта».

Так проект скансену у фонді підтримали і працівники музею, порадівши, взялися до планування занять. Хотілося, аби діти могли не просто прийти в музей, вислухати екскурсію і піти додому, а трохи поринути у світ музею з його екзотичними, таємничими моментами, унікальними експонатами та моментами історії, які не завжди можеш ухопити під час звичайної, буденної екскурсії. Аби діти побачили музей ніби зсередини і відчули його».

Учнів знайшли доволі швидко і 6 квітня перші 10 підлітків прийшли на перше заняття — досліджували хату з села Довгого Іршавського району — взірець архітектури та побуту долинян Закарпаття.

«На кожному занятті розглядатимемо по одній хаті з кожної етнографічної групи Закарпаття — були долиняни, тепер будуть ще бойки, гуцули, угорська, румунська хата, школа і насамкінець — церква. А на День захисту дітей, 1 червня, наші випускники уже зможуть самостійно провести свою власну екскурсію, із власною родзинкою. Комісія розглядатиме їхні проекти і визначить переможців та призерів у різних номінаціях, бо це також передбачено проектом. У ці дитячі дні — попередньо це 30, 31 травня та 1 червня — діятимуть різні майстер-класи, заняття з гончарства, виготовлення іграшок, розпис посуду, розпис еко-торбинок, тобто програма в ці дні в музеї буде дуже насичена.

Крім того плануємо в ці дні такий мапа-квест — дитині дається мапа музею з певним завданням, яке потрібно виконати: знайти експонат, дізнатися його призначення чи щось нове про нього. Будуть підказки, звичайно, — але інтрига в завданні буде», — розповідає пані Тетяна.

У рамках проекту «Дитячі дні в ужгородському скансені» працівники музею підготують путівник для дітей шкільного віку «Ремесла та промисли Закарпаття». Він буде яскравий, барвистий, повний цікавої інформації та дитячих ілюстрацій.

Зоряна Попович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат