Неправильний забiр соку з берези може спричинити загибель дерева

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 31.03.2018 22:45 ДОЗВІЛЛЯ

Ще з давніх літописів відомо, що слов’яни поклонялися березі, вважаючи її богинею. Лікувалися її бруньками, листям, і, звичайно, соком.

Це – смачний цілющий напій, до складу якого входять цукри (фруктоза, глюкоза, сахароза), органічні кислоти, ферменти й речовини, що володіють високою антимікробною активністю (фітонциди). Також чимало мінеральних елементів, яких потребує ослаблений весняним гіповітамінозом організм. Усе це можна отримати лише за умови правильного збирання, зберігання і використання цього щедрого весняного дарунку природи.

З приходом весни найпалкіші прихильники березового соку в Лазах, Анталовцях, Киблярях, Лінцях та інших селах Ужгородського району наразі активно триває збір цього цілющого напою. Він має більш ніж 30 корисних для організму компонентів. Особливо багато у ньому вітаміну С і солей калію, магнію й заліза, органічних кислот та ферментів, що покращують кровообіг й роботу кишківника, виводять з організму шлаки. З медичної точки зору пити березовий сік найкраще по 1 склянці 3—4 рази на день за півгодини до прийому їжі.

Сезон збору соку починається в березні й закінчується в останніх числах квітня, коли на деревах з’являються перші сережки. Саме в цей час він має найбільш цілющі властивості. Але потрібно знати, де, як і в що його збирати.

Багато хто думає, що через погані екологічні умови березовий сік некорисний. Це не зовсім так. Втягує рідину не листя, а корінь. Коренева система в берези йде глибоко в землю, тому не всмоктує отрути з поверхневого шару грунту. Відповідно всі місця, де росте береза, підходять для збору соку. Хоча, задля власного заспокоєння, не варто його збирати поблизу доріг.

Сокорух по дереву відбувається лише у світлий час доби, тому починати збір краще вранці. Вночі дерево ніби спить. Дірочку в стовбурі дерева потрібно робити з південного боку. Там активніше капатиме сік, на відстані 40-50 см від землі, напрямком униз, глибина отвору 2-3 см (потрібно проникнути під мертву кору). Потім просто підставляєте жолобок у ємність, і до вечора у вас уже повно прозорого, солодкувато-водянистого напою, подарованого деревом. Набравши соку, обов'язково допоможіть березі залікувати рани - хоча б для того, щоб наступного року було вам до чого повернутися. Для цього після збору соку замастіть надріз пластиліном, воском, господарським милом або закрийте його мохом. Це вбереже дерево від проникнення в нього бактерій і різних грибків, які можуть спричинити загнивання надрізу, ы, можливо, призвести до загибелі дерева.

Директор Ужгородського лісового господарства Василь Кий нагадує:

«Добування березового соку в лісі — це спеціальний вид використання лісових ресурсів, так зване побічне користування. Відповідно до Лісового кодексу України, такий вид діяльності потребує спеціального дозволу – лісового квитка. Тож збирати березовий сік можуть представники організацій, юридичні особи та підприємці, які отримали спеціальний лісовий квиток. Вони сплачують збір за заготівлю соку до місцевого бюджету. За недотримання даних вимог порушників чекатиме покарання згідно ст.70 КУпАП. Заготівля березового соку на об’єктах ПЗФ(природно-заповідного фонду) суворо заборонена», - додає Василь Васильович.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

ТЕГИ : березовий сікЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат