"Донбаський" сценарій на Закарпатті хоче влаштувати російське ФСБ

admin 28.02.2018 21:04 ПОЛІТИКА

Мета Росії очевидна – нав'язати дискурс війни у мирному регіоні на кордоні з ЄС. Та чому підрив офісу угорців в Ужгороді, про який силовиків попереджали, таки стався, кому це вигідно і які висновки з цього треба робити вже?



Є така народно-воєнна прикмета: двічі в одну воронку, мовляв, снаряд не втрапляє. Учора випадок із підривом офісу угорців в Ужгороді довів, що ця прикмета не працює на Закарпатті. Буквально три тижні тому саме в цю будівлю невідомі вже кидали "коктейль молотова" – аби влаштувати провокацію і політичний скандал. Не вдалося: не загорілося і скандал був слабенький. Але от учора все вийшло так, як хотіли. Офіс вигорів ущент, дим від нього чутно було і в Києві, і в Будапешті.

Зараз правоохоронці розбираються, кому було треба – хоча майже не залишається сумнівів, навіщо. Усі, хто коментував подію, акцентували на тому, що це вигідно Росії – аби ще більше розсварити Україну та Угорщину і дестабілізувати мирний регіон України на кордоні з ЄС, розпочати дискурс війни там, де війною і не пахне. З огляду на це провокація вдалася. Бо після цього скандалу на Закарпатті, здається, тільки лінивий не почесав потилицю, задумуючись – а що ж буде далі?

НА ЦЕЙ РАЗ АКЦІЯ ТАКИ ВДАЛАСЬ – ОФІС ТУЗК ВИГОРІВ УЩЕНТ

Отож, як усе було. Зранку, 27 лютого, соцмережами та спочатку місцевими, а тоді й центральними ЗМІ, почали ширитися знімки обвугленої будівлі в центрі Ужгорода. Усіх здивувало, що це був той самий офіс Товариства угорської культури Закарпаття (ТУЗК), який рівно три тижні тому вже намагалися пошкодити. На цей раз вдалося.


Як пізніше повідомили в поліції, сталося це вночі, близько третьої години. В офіційному звіті про подію йшлося про те, що правоохоронці з'ясовують усі обставини та встановлюють суму збитків. За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 ККУ, тобто умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, що карається позбавленням волі на строк від 3 до 15 років. Про подальший перебіг розслідування справи правоохоронці обіцяли повідомити додатково.

Також у місцевих ЗМІ повідомлялося про те, що, ймовірно, причиною пожежі в офісі ТУЗК стала така сама пляшка із запальною сумішшю, кинута через вікно.

"ЯКБИ ТУТ ЗНАХОДИЛИСЯ ЛЮДИ,   БУВ БИ СМЕРТЕЛЬНИЙ ВИПАДОК"


Уже під обід Йосип Борто, заступник голови ТУЗК та перший заступник голови Закарпатської облради повідомив, що це був таки не підпал, а підрив:

"О 3-й годині ночі невідомі чи невідома особа здійснила терористичний акт проти нашого офісу, який знаходиться на Православній набережній у місті Ужгороді, – заявив він. – Камери відеоспостереження зафіксували особу, що йшла з боку пішохідного мосту, поклала якусь сумку на підвіконня о 3.05 і попрямувала в бік угорського консульства. Вибух відбувся через 7 хвилин після цього. Охоронець із сусідньої будівлі вийшов, побачив, що тут уже димить, горить, і викликав пожежників та поліцію. Служби відреагували оперативно, моментально прибули на місце, загасили вогонь і на місці вже працювали оперативні групи. Вони знайшли осколки гранати чи бомби, не знаю точно, оскільки це був саморобний пристрій. Вибух був настільки потужний, що на іншому березі річки в банку спрацювала сигналізація. Вибухова хвиля пішла в середину приміщення і спалила його вщент. Якби тут знаходилися люди в цей час або проходили поряд, швидше за все, був би смертельний випадок, – наголосив Йосип Борто і зазначив. – Я не думаю, що на Закарпатті знайдеться хоч одна людина, яка могла здійснити таку акцію, і сподіваюся, що в Україні теж таких немає".

ПОЛЯКІВ, ЩО ЗДІЙСНИЛИ ПЕРШУ СПРОБУ ПІДПАЛУ, ВЖЕ ЗАТРИМАЛИ

До слова, як відомо, перша, невдала, акція підриву офісу ТУЗК в Ужгороді, що сталася 4 лютого, була справою рук двох поляків із правої організації "Фаланга". Їхні обличчя зафіксували камери біля офісу ТУЗК. Про те, що це були саме поляки, стало відомо за два тижні після події. Учора з'явилося повідомлення про те, що цих двох молодиків затримали у Польщі.

Кого в момент акції під офісом ТУЗК зафіксували камери на цей раз, наразі у поліції не коментують.

До речі, саме в бік правоохоронців полетіли каміння через підрив офісу ТУЗК 27 лютого. Першим про це заявив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, назвавши роботу закарпатських силовиків "провальною".


Председатель Закарпатской облгосадминистрации Геннадий Москаль

"Мене дивує слабка реакція наших правоохоронних і силових структур, – заявив він. – Цього понеділка на оперативній нараді я привселюдно попередив керівництво силовиків про можливі провокації й доручив Національній поліції взяти під посилену охорону ряд об'єктів, у тому числі офіс ТУКЗ. У результаті офіс таки підпалили, а злочинці спокійно пішли з місця події. Вважаю роботу наших правоохоронців провальною й прошу їх центральне керівництво дати оцінку такій бездіяльності", – сказав Москаль.

До слова, лідер закарпатських правих, які, за звичаєм, одразу відхрестилися від акції під офісом ТУЗК, Тарас Деяк зробив цікавий акцент у коментарі Укрінформу – акція, мовляв, була підготована добре і виконувалася фахівцями.


"Будівля офісу ТУЗК знаходиться в центрі міста, там добре освітлення, поруч – Консульство Угорщини, яке добре охороняється, там постійно чергує наряд поліцейських, також поруч будівля "Приватбанку", яка теж добре охороняється. Тому не можна говорити про те, що погано охороняли будівлю – насправді, треба мати на увазі, що виконавці були фахівцями. І це ще одне "послання" нам від чужих агентів – вони при нагоді можуть обіграти наших правоохоронців, якщо це потрібно", – сказав Деяк.

УКРАЇНСЬКІ ДИПЛОМАТИ АКЦІЮ ЗАСУДИЛИ, А УГОРСЬКІ ВИМАГАТИМУТЬ МІСІЮ ОБСЄ НА ЗАКАРПАТТІ

А поки   правоохоронці шукають замовників та організаторів вибуху, політики та експерти дають оцінку події. На вчорашню закарпатську провокацію відреагували чиновники від перших рівнів (були зроблені заяви від українського та угорського МЗС, також від посла України в Угорщині) до регіональних.

В українському МЗС провокацію на Закарпатті засудили:

"Ми рішуче засуджуємо такі ганебні провокації – напади на приміщення нацменшин. Також ми однозначно засуджуємо використання нападу на приміщення, а також теми нацменшин, як засіб розпалювання ненависті та міжнаціональної ворожнечі ззовні", – висловила позиції офіційного Києва щодо події речниця МЗС України Мар'яна Беца.

Риторика угорського міністра МЗС Петера Сіярто була більш жорсткою і знову зводилася до українських законів, що ущемлюють права нацменшин:

"В Україні відбуваються незрозумілі процеси, розвиваються екстремістські політичні ідеї. Це найбільше можна побачити в законах, прийнятих парламентом (вони сильно обмежують права національних меншин), а також у постійних залякуваннях представників угорської нацменшини Закарпаття. Це все недопустимо, якщо Україна серйозно розглядає свою інтеграцію до ЄС чи НАТО", – наголосив Петер Сіярто.

Щодо події в Ужгороді того ж дня він викликав на розмову посла України в Угорщині Любов Непол, а ще заявив, що клопотатиме перед Верховним комісаром ОБСЄ у справах нацменшин, аби представників організації направляли не тільки на Схід України, а й на Закарпаття.

Злі язики, а може надто спостережливі громадяни на Закарпатті, після цих слів міністра Сіярто одразу склали два і два і завважали, що виглядає дивним, що перша невдала акція супроти офісу ТУЗК на Закрапатті сталася акурат напередодні приїду верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин Ламберто Заньєра. Наслідком його візиту, до речі, згодом стала заява Заньєра про необхідність впровадження на Закарпатті саме двомовного варіанту освіти в школах нацменшин.

Любов Непоп
Любов Непоп

Зі свого боку посол України в Угорщині Любов Непоп акцію з підпалом офісу ТУЗК також рішуче засудила й переконувала громадськість у тому, що українські силовики винних незабаром знайдуть.

"ДОНБАСЬКИЙ" СЦЕНАРІЙ НА ЗАКАРПАТТІ ХОЧЕ ВЛАШТУВАТИ САМЕ ФСБ

З боку керівництва Закарпатської області також прозвучали слова про рішуче засудження, риторика від загальноукраїнської відрізнялася хіба тим, що голова Закарпатської облради Михайло Рівіс висловив слова підтримки угорській громаді, а голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль безапеляційно указав на руку Москви в цій акції.


"ФСБ неодноразово влаштовувала на Закарпатті провокації. Це й "епічний" план "Шатун", і вказівники з провокаційними надписами угорською мовою, і спроба підриву пам'ятника угорцям на Верецькому перевалі, і, нарешті, підпал офісу ТУКЗ в ніч на 4 лютого, який, за версією правоохоронців, здійснили громадяни Польщі, члени радикальної проросійської організації "Фаланга". Усі ці спецоперації, які мають на меті розхитати ситуацію на міжетнічному грунті й спровокувати на Закарпатті "донбаський" сценарій, були інспіровані безпосередньо ФСБ", – заявив він.


"ЦЕ ВІЙНА, ДЕ УКРАЇНЦІ Й УГОРЦІ МОЖУТЬ ЛИШЕ ПРОГРАТИ"

В експертному середовищі Закарпаття, разом із тим, говорять про те, що таких акцій слід очікувати й надалі: з усього стає зрозумілим, що ставка на розкручування так званого "угорського питання" на Закарпатті дає результат, бо сприяє загостренню і так не простих україно-угорських стосунків. І саме тому обидвом сторонам треба зрозуміти, що гібридна війна ведеться як проти України, так і проти Угорщини. І все це справді вигідно Росії.

"Зараз уже справа не стільки в офісі ТУЗК, який атакують вже вдруге за місяць, і не в тому, чому саме цю будівлю. Не в тому справа, хто саме це зробив цього разу – чи хтось із проросійської польської організації "Фаланга", представників якої офіційно підозрюють у першому підпалі офісу ТУЗК 4 лютого, чи хтось інший. Усе це вже деталі, адже підрив офісу ТУЗК в Ужгороді цієї ночі – це лише чергова провокація, яка є ланкою повноцінної гібридної війни, яка ведеться на Закарпатті доволі давно, – пояснює Дмитро Тужанський, політолог, експерт із "угорського питання" на Закарпатті. – Ціль очевидна – дестабілізувати ситуацію в регіоні на національному грунті, нав'язати дискурс війни у мирному регіоні на самісінькому кордоні з ЄС", – сказав Тужанський.


За його словами, спочатку для цього на Закарпатті активно експлуатувалася русинська тематика. Після того, як стало ясно, що ця тема не має підтримки на Закарпатті, починаючи з 2014 року стали активніше працювати над так званим "угорським питанням".

"На жаль, за останні рік-півтора на Закарпатті сталася ціла низка провокаційних подій. Вони мали спільну мету: створити розбрат у регіоні. Причому йдеться не лише про останнє загострення відносин між Києвом і Будапештом після ухвалення закону про освіту, все почалося значно раніше. Ще понад рік тому на Закарпатті проходили сумнівні круглі столи, з'являлися провокаційні стели та постійно поширювалися фейки про автономію. До роздмухування конфлікту доклалися чимало сил – згадаймо лише про епопею з прапорами восени минулого року. Відтак, складається враження, що хтось системно працює над перетворенням найзахіднішої області України на регіон нестабільності, над створенням атмосфери конфлікту на етнічному грунті. Так само, як це роками відбувалося на Донбасі та в Криму, коли Росія готувала грунт для своєї агресії", – вважає Тужанський.

За нинішню провокацію, за словами експерта, у першу чергу, відповідальність повинні нести силовики, які дуже слабко протидіють цій війні. Але насправді ця відповідальність лежить на плечах багатьох: українцям та угорцям нарешті треба зрозуміти, що проти них грає третя сила, яка переслідує власні інтереси й цілі, які несуть пряму загрозу не тільки українсько-угорським відносинам, а й кожній зі сторін поодинці, переконаний Тужанський. За його словами, це "війна", де українці та угорці можуть лише програти.

"СЛІД БУТИ ГОТОВИМИ ДО ІНШИХ ПРОВОКАЦІЙ, ВОНИ НЕОДМІННО БУДУТЬ"

Закарпатський політолог Михайло Шелемба вважає, що вчорашньою провокацією спекулюватимуть мінімум дві держави.

"Це Росія, яка й надалі наголошуватиме про існування національного конфлікту в Україні (підтвердження громадянського спротиву як на Сході, так і у найзахіднішій області України, а також   зростання популярності різного роду екстремістських та націоналістичних рухів). У той час Угорщина буде намагатися досягти більших поступків у вирішенні питань щодо освітнього закону та почуватиме себе більш упевненішою у не дуже простих взаєминах між Києвом та Будапештом", – каже Шелемба.

На думку експерта, у цій ситуації український політикум повинен зберігати спокій і водночас зробити все можливе для того, щоб знайти виконавців даної провокації та визначити безпосереднього замовника даного акту. І якщо це буде зроблено якомога швидше, то це дозволить швидко зняти різні не менш провокативні думки в інших сторін.

"Надалі слід бути готовими до інших різного роду провокацій, які, до речі, в Закарпатті вже траплялися неодноразово. Але слід розуміти, що в сьогоднішніх реаліях будь-яка, навіть дрібна акція буде отримувати гучний резонанс. У теперішніх умовах правоохоронним органам треба бути ще більш уважними до різного роду провокацій, і не тільки на Закарпатті, а й у Львові також, тому що взаємовідносини України та Польщі переживають не найкращі часи.

Упродовж останніх чотирьох років нам вже час навчитися розуміти, що ми ведемо війну з агресором, який використовує непрямі військові методи і засоби. Тому в цій ситуації просто необхідно відстоювати власний національний український інтерес, саме це і стане основним механізмом захисту та протидії", – переконує експерт.

Тетяна Когутич, Укрінформ, Ужгород

http://karpatpost.com.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат