Маргарита Берец (1956) – художник, живописець, майстер декоративно-прикладного мистецтва

Фото karpatart.com 16.02.2018 23:13 СОЦІО

 

Маргарита Берец є членом Закарпатської організації Національної спілки художників України (1989). Член Товариства угорських митців Закарпаття імені Імре Ревеса (1993 р.).


Маргарита Берец народилася 25 березня 1956 року. Її батько – відомий закарпатський художник Вільмош Берец (1915 – 1999), мама – Олена Чуракова, яка походила з відомої мистецької сім’ї і впродовж тривалого часу працювала головним зберігачем фондів Закарпатського художнього музею.

У 1975-му році Маргарита закінчує відділення художньої кераміки в Ужгородському училищі прикладного мистецтва, її навчали В. Берец, Р. Дяківський. У 1983-му закінчила факультет художнього текстилю Львівського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва (нині Академія мистецтв), де вчителями з фаху були М. Токар, В. Монастирський, В. Овсійчук. Після навчання працює науковим співробітником Закарпатського художнього музею, потім в ужгородських художньо-виробничих майстернях Художфонду. З 1992-го до 2007-го року працює експертом-мистецтвознавцем відділу експертизи культурних цінностей при Закарпатському краєзнавчому музеї. Активний творчий шлях розпочала з 1975-го року.

Маргарита успадкувала від своїх талановитих батьків захоплення графікою, живописом, іконописом. Захоплюється також гобеленним ткацтвом. Обрала цей жанр ще під час навчання у Львівському державному інституті.

Мисткиня працює переважно з вовною, фарбує пряжу власноруч. Ткані гобелени Маргарити Берец є, як правило, настінними. Автор виконує ескізи самотужки. Буває, що в основі фабули гобелена лежить живописне полотно. Умовно-декоративна образність, що відтворюється майстринею, часто наближається до символіки, знаковості, яка притаманна і відслідковується у складних класичних килимах Сходу. Є у мистецтві М. Берец тлумачення умовно-фольклорних мотивів. Притаманна її гобеленам кольорова гама, загальна стилістика формотворення і колориту сягає впливів монументалістики 1920-х років. Діапазон авторської манери, тяжіння до фразування площини твору, наголошення ритмічної мелодики та етнічно-забарвленого колориту стверджують наявний високий ступінь розвитку мистецтва класичного гобелена Маргарити Берец.

Останнім часом працює як живописець. Як відзначають мистецтвознавці, у творах М. Берец відчувається гобеленна техніка, орнаментальність, конструктивно-декоративне вирішення площин.

Учасниця багатьох обласних, республіканських, міжнародних художніх пленерів. Персональні виставки авторки пройшли у Львові в 1982 році та в Ужгороді (1984 р. та 2001 р). Твори художниці зберігаються в художніх музеях України та за кордоном, у приватних колекціях.

Фундація розвитку закарпатського мистецтва

Фото karpatart.com

ТЕГИ : www.brovdi.art

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат