Зниження тарифів тільки покращить надходження до бюджету

01.12.2018 13:26 ПОЛІТИКА

Це замкнуте коло — тарифи ростуть і, відповідно, росте заборгованість населення зі сплати за комунальні послуги. Тарифи ж повинні бути такими, щоб сукупна вартість комунальних платежів була посильною для доходів сім’ї.

Зниження тарифів на комунальні по слуги дозволить зменшити величезний рівень заборгованості населення з оплати послуг ЖКГ у країні. Станом на кінець липня 2018 року заборгованість уже перевищила 34 млрд. грн. Тільки за перші 7 місяців нинішнього року вона зросла на 9 млрд. грн. Найглибша боргова яма — з оплати за постачання газу, газовий борг населення до початку серпня досяг 16,7 млрд. грн., за січень—липень поточного року він зріс на 39 %. У цій ситуації підвищення ціни на газ для населення на старті нинішнього опалювального сезону стало шоком для всієї країни.

Партія «Основа» вважає злочинним рішення Кабміну про підвищення з 1 листопада ціни природного газу на 23,5 %. За 4 роки правління нинішньої влади газ подорожчав уже більш ніж у 7 разів. Уряд цинічно проігнорував інтереси власного народу заради доступу до чергової порції кредитних коштів зарубіжних фінансових інституцій.

«Зростання цін на «блакитне паливо» в країні, яка володіє величезними запасами природного газу, — це нонсенс. А тим більше, підвищення цін до європейського рівня при вкрай низьких доходах українців. Тарифи навпаки повинні бути знижені», — заявив лідер партії «Основа» Сергій Тарута.

У партії заявляють, що прийшовши до влади, вартість ціни на газ для населення буде знижена на 40 %. Для цього є всі підстави. Зробити це можна за рахунок залучення в галузь 5 7 млрд. доларів інвестицій та розвитку вітчизняного газовидобутку. Від влади вимагається лише проявити політичну волю і турботу про громадян. Іншого сценарію для зменшення ціни немає.

Україна володіє колосальними запасами блакитного палива. Інвестиції в газовидобуток дозволять Україні не тільки перейти на самозабезпечення газом, позбувшись його імпорту, а й почати експортувати український газ. Інвестиції потрібні також для повної модернізації комунального господарства, включаючи мережі й генерацію — щоб ми змогли зменшити споживання газу на 50 %. Інвестувавши 15—20 млрд. доларів у галузь, можна вийти на обсяги видобутку близько 50—60 млрд. кубометрів.

«При професійному підході можна домогтися зниження ціни на газ до 110 доларів за 1 тисячу кубометрів, що значно менше діючих сьогодні цін в Україні», — переконаний лідер партії «Основа» Сергій Тарута.

Нинішня влада не здатна на активні кроки в цьому напрямку, вона просто прикривається вимогами МВФ і забирає останні кошти у населення. На комплекс заходів щодо розвитку національного газовидобутку може піти тільки ефективна нова влада, яка змінюватиме життя українців на краще, а не набивати власні кишені.

У свою чергу, лідер закарпатського осередку партії «Основа» Олексій Сапронов каже, що в газовому балансі України переважає газ вітчизняного видобутку, тому тарифи дійсно невмотивовані. «У балансі за 2017 рік імпортний газ склав лише близько 40 %, решта 60 % — це газ українського видобутку з середньою собівартістю до 55 доларів за тисячу кубометрів. І ось за цими 40 % в Україні «чесно» встановлюють «ринкові» ціни. Піднімаючи їх вдвічі-втричі порівняно з газовими прайсами європейських хабів. Хіба це не обман населення?», — розповідає Олексій Сапронов. Він також сказав, що Закарпаття ще перебуває у вигіднішому становищі, бо в нас свого часу відмовилися від централізованого теплопостачання.

«Слідом за підвищенням цін на газ піднімаються і тарифи на централізоване опалення. Подорожчання тепла може скласти 16 % і більше. Адже близько 70 % собівартості опалення доводиться саме на газ. І в цьому сенсі Закарпаттю ще трошки повезло, бо вже понад десять років тому в нас відмовилися від центрального опалення. Ужгород першим ліквідував гігантські котельні, а потім пішла така ж тенденція по всій області. Але все одно ми використовуємо газ для індивідуального опалення і тарифи для багатьох є просто непідйомними», — сказав Сапронов.

Окрім того, Олексій Сапронов переконує, що субсидії у цьому опалювальному сезоні не покриють додаткові «газово-опалювальні» витрати населення. «Згідно з проектом держбюджету на 2019 рік, субвенції місцевим бюджетам на надання пільг та субсидій з оплати послуг ЖКГ скорочуються (порівняно з держбюджетом-2018) на 16 млрд. грн., тобто з 71 до 55 млрд. грн. У той же час ціни і тарифи зростають. Значить, у 2019 році люди отримають субсидій менше», — розповідає Олексій Сапронов.

«Понад половина українців узагалі субсидії не отримують. Це якраз та частина населення, яку можна умовно назвати середнім класом. Так ось, саме ці громадяни найбільшою мірою постраждають нинішньою зимою від підвищення цін і тарифів, саме за рахунок середнього класу держава виплатить субсидії біднішим», — каже Сапронов.

У партії «Основа» вважають, що тарифна політика влади — це спроба маніпуляцій з електоратом. Адже всі ті мільйони виборців, які отримують субсидії, перебувають на короткому повідку у влади — вони перетворюються в керовану і слухняну масу.

«Сьогодні населення розраховується за некомпетентність влади. Дуже важливо, щоб на наступних виборах виборці дуже добре зважували, за кого слід голосувати. Інакше може статися соціальний вибух», — заявляє лідер партії «Основа» Сергій Тарута.

«Партія «Основа» доб’ється проведення незалежного та об’єктивного розслідування злочинних газово-кредитних «схем» нинішньої влади і справедливого покарання всіх, хто ігнорував інтереси народу і впродовж усіх цих років набивав свої кишені за рахунок поставок   газу населенню», — йдеться в офіційній заяві партії з приводу рішення уряду про підвищення ціни на газ для населення.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат