Угорці передали Закарпаттю як гуманітарну допомогу партію інсуліну (+ ФОТО)

30.11.2018 20:40 ЗДОРОВ'Я

Медичний препарат французького виробництва вартістю близько 4-х мільйонів гривень буде розподілений рівномірно по всій області.

Уряд Угорщини спільно із Фондом Угорської екуменічної служби допомоги передали для Закарпатської області партію інсуліну. Гуманітарна акція, яка відбулася в присутності засобів масової інформації на Міжнародному пункті пропуску «Тиса», стала відповіддю на прохання голови облдержадміністрації Геннадія Москаля допомогти вирішити питання з нестачею цього препарату для хворих на діабет мешканців області.

– За рік Закарпаттю потрібно 32 мільйони гривень для закупівлі інсуліну, тоді як із держбюджету ми отримуємо всього близько 22 мільйони, – наголосив Геннадій Москаль. – На листи в Мінздоров’я щодо критичної нестачі інсуліну отримуємо відповідь, що препарат слід закуповувати за кошти місцевих бюджетів. І це при тому, що власних коштів нам не вистачає навіть на заробітну плату. Тому в нас не було іншого виходу, ніж просити допомоги в Угорщини, яка завжди приходить на виручку. Хочу нагадати, що це далеко не перша подібна гуманітарна акція, раніше область неодноразово отримувала з Угорщини вакцини різного виду, ліки для хворих із нирковою недостатністю тощо. Отриманий сьогодні інсулін рівномірно розподілять по всій області, він призначений для всіх закарпатців, а не тільки для угорської громади.

На церемонії передачі медпрепарату були присутні також генеральний консул Генконсульства Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, Уповноважений міністра, відповідальний за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також за координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського регіону, Іштван Грежа, народний депутат України Василь Брензович, представники Фонду Угорської екуменічної служби допомоги.

– Вперше Угорщина надає Закарпаттю допомогу медичними препаратами не тільки від уряду, але й від Екуменічної служби допомоги, – зазначив Іштван Грежа. – Ми обіцяли привезти інсулін до кінця листопада і, як бачите, дотримали слова. Запевняю, що наша країна й надалі залишатиметься добрим другом для України та Закарпаття зокрема.

Доставлений на Закарпаття інсулін виготовлений у Франції, його загальна вартість – близько чотирьох мільйонів гривень. Отримувачем препарату стало обласне товариство «Червоного хреста». На відміну від закупленого за кошти держбюджету імпортного інсуліну, за який хворі мають частково сплачувати власні кошти (за винятком дітей та вагітних жінок), переданий Угорщиною інсулін буде розподілятися безкоштовно.

moskal.in.ua

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат