Прес-конференція за темою: Закарпатському футболу — 125

29.11.2018 16:11 СПОРТ

Завтра, 30 листопада, в Ужгороді (СК «Буревісник», 18 аудиторія (біля ст. «Авангард») відбудеться наукова конференція на тему: «Закарпатському футболу — 125 років: 1893–20018 рр.) — витоки, традиції та досягнення». Початок о. 11.00.

Футбол на Закарпатті з’явився в 1893 році не випадково. Цьому передувала насамперед реформа освіти в Угорщині, зміна у ставленні влади до значення уроків гімнастики в школі.

А найголовнішими факторами появи футболу на Закарпатті є: по–перше — підвищення зарплати вчителям гімнастики; Цей крок додав посаді престижу і. Адже нерідко для викладача фізкультури в школі це був не основний предмет, а лише додаткове навантаження. Про цей факт ми теж можемо дізнатися з щорічника Ужгородської гімназії (1893/1894 навчальний рік). У цьому навчальному закладі уроки гімнастики вели троє вчителів. Наприклад, відомим учителем гімнастики в Ужгородській католицькій гімназії був Іштван Медрецький (див зліва фотокопії). Уроки фізичного виховання в закладі він вів ще з 1875 року. Однак перш за все він був відомим біологом, викладав природознавство в гімназії, а його статті з орнітології друкувалися в фахових журналах того часу. Так само його не менш шанований колега Іштван Лаудон викладав угорську, латину та грецьку, був відомим ботаніком (досі в місті збереглася частина його дендропарку), а уроки гімнастики були для нього також лише додатковим навантаженням. Ференц Шюргер крім гімнастики викладав також історію та географію (див. Зліва).

Аби доповнити вищесказане, наведемо витяг із матеріалу «Родовід закарпатців Грабарів: інтелігенти, гідні пам’яті нащадків»: «Ужгородець Шандор Грабар (1841 р. н. —1924 р. с.), який був професійним військовим, що мешкав із родиною в Будапешті, про свого сина-тезка згадує: «Він народився 17 серпня 1883 року в Будапешті. Здобувши початкову освіту в столиці Угорщини, десятирічний син продовжив навчання в Ужгородській королівській католицькій гімназії ім. Другетів. Цей заклад у ці роки відзначався високим рівнем освіти, видатними педагогами. Досить сказати, що класним керівником Шандора був натураліст Іштван Лаудон, який у центрі Ужгорода на придбаній ним земельній ділянці заклав дендрарій інтродукованих екзотичних порід дерев, залишки якого ще й сьогодні прикрашають наше місто. Не менш відомим був і другий педагог гімназії Іштван Медрецький — математик, фізик, викладач музики та фізкультури, природолюб і знавець птахів нашого краю. Вочевидь, під впливом харизми цієї людини Шандор Грабар захоплювався музикою, орнітологією…».

По–друге — виділення міською владою (мер Міхай Фінцицький — див. фото справа) Ужгородській гімназії 7голдів землі (майже 4 га) на якій були облаштовані футбольне поле та тенісний корт (див. Зліва).

По–третє, у Будапешті 9–14 жовтня 1893 р. був проведений всеугорський семінар, на якому учасників ознайомили з новими ігровими видами спорту (теніс, бадмінтон та футбол).Представником від Ужгородської гімназії на всеугорській нараді був Іштван Медрецький, що й вказано у гімназійному віснику 1893—1894 рр. (див справа): Попередньо термін курсів було призначено на 25–30 вересня 1893 року, однак через епідемію холери (1892–1894 рр. смертність на Галичині, Буковині та Підкарпатській Русі від цієї недуги становила 36,8–48 % від усіх захворювань) термін перенесли на середину жовтня.

Перед початком курсів у центральних угорських газетах була наведена їх детальна програма, яка щодня складалася з трьох частин: теоретична, яка проходила в реальній школі 5-го округу Будапешта (лектори Іван Сігетварі та Дюла Доллінгер), та двох практичних на майданчику міського парку під керівництвом Отто Йожефа, вчителя реальної школи, людини, яку, до речі, вважають одним із батьків угорського футболу. З розкладу ми можемо дізнатися, що власне футболу вчителів середніх шкіл навчали в суботу, 14 жовтня.

Про важливість і неординарність такої події, як курси для вчителів гімнастики, їх роль і вагу в оновленні навчального процесу середніх школах свідчить і той факт, що 13 жовтня до учасників семінару завітав сам міністр граф Олбін Чакі.

Ну й нарешті 15 жовтня, після завершення курсів, багато центральних газет опублікували детальні звіти про всеугорський семінар. У них також надруковані прізвища всіх учителів гімнастики, які брали участь у цьому заході. Серед них знаходимо і прізвища закарпатських учителів: Ужгородської гімназії — Іштвана Медрецького, Мукачівської гімназії — Михайла Кабація та Берегівської реальної школи — Густава Бенеча (див. Зліва).

По п’яте, У щорічнику Ужгородської гімназії за 1893/1894 навчальний рік надрукована шкільна програма для учнів 5-го класу гімназії. Також є інформація про те, що головним учителем гімнастики був Шюргер, а викладав своїм гімназистам нові ігрові командні види спорту Іштван Медрецький — це й зрозуміло, адже саме він був у Будапешті на курсах. І головний факт, що підтверджує виникнення футболу на теренах нашої області саме у 1893 році , це те, що на 122-й сторінці цього щорічника є перелік ігор, якими займалися гімназисти з жовтня 1893 року. Серед них є і «англійський копаний м'яч» (angol rugó-labda)» (див. Внизу).

Фундаментальний і підсумковий матеріал про роботу семінару, що тривав майже тиждень у столиці Угорщини, підготував лектор цих навчальних курсів Іван Сігетварі, який назвав свою статтю «Перші курси в Угорщині». Вона була надрукована в альманаху «Budapesti szemle" a magyar tudomány akadémia megbízásából ("Будапештський огляд" від імені Угорської академії наук, 1894, том 48, номер 208, с. 127-133. У ній він ще раз детально обґрунтував і назвав конкретні причини (головна з них — епідемія холери) перенесення семінару для викладачів гімнастики середніх шкіл із вересня на середину жовтня 1893 року.

Василь Гаджега,
голова крайового осередку Асоціації спортивних журналістів України,

Михайло Рущак,
історик закарпатського футболу

Фотокопії всіх архівних матеріалів зберігаються в авторів прес-релізу.

Коментарі :


22.12.2018 09:34 жуст

футбол возник за мадярских чехов очень серьезно развивался в сссре и успешно помер в самостийной украине.нету ни в унгваре,ни в мункаче ни в берегсазе нигде нету.ибо футбол там где есть на него деньги.в подкарпатской руси увы у теперишней украины денег нету.одно время шуфрич унгварский хитро сделаный поцак еще держал на плаву закарпатье.командовать каким посадил своего не очень разумного синишку в 18-то лет.тот быстро переименовал команду некогда славную команду мастеров в говерлу какая успешно с этим имям и умерла набрали туда бразильских третье разрядных игроков нарисовали им зарплату как в мадридском реале и обосрались.до сих пор судятся с этими мастерами кожаного мяча,по вопросу выплаты тем обещаных зарплат.есть еще правда команда миная,даже говорят стадиум понастроили и снова по накатной набрали,по причине возраста, игроков выходящих в тираж,правда уже не додумались платить им зарплаты ипанских команд.и усьо это хорошо тока не долго.вот пока деньги с контрабаса сигарет идут есть команда,как только они закончатся, закончится и этот футбол.нету больше серьезных производств в области с каких серьезно можна держать тот футбол.на конрабанде долго не протянеш.ибо как говорят жизнь бандита хорошая,веселая......,но не долгая.


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат