У ДФС планують реконструкцію та побудову нових пунктів пропуску. У ПП "Ужгород" з"явиться пішохідна

28.11.2018 20:02 ПОДІЇ

26-27 листопада в Ужгороді відбулося засідання Українсько-Словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва.

Станом на сьогоднішні в пункті пропуску «Ужгород», як на вантажному так і на пасажирському напрямку, відбуваються роботи в частині встановлення технічного обладнання, здійснюється реконструкція пасажирського напрямку. — На ужгородський напрямок виділено 50 млн грн, - каже директор департаменту матеріального забезпечення та розвитку інфраструктури ДФС України Андрій Рахуба. — Ці кошти повинні реалізуватись в цьому році, і ще майже така ж сума реалізується в наступному році.

За останні кілька років у автомобільних пунктах пропуску області зберігається тенденція до зростання перетину кордону. Кількість вантажних автомобілів збільшилася на 20 %, легкових — на 18%, і автобусів — на 30%.

На кордоні зі Словаччиною найбільш навантажені ПП «Ужгород» та «Малий Березний». Перевищення пропускної здатності лише по легковикам тут становить 30% та 46%, відповідно.

Особливо критична ситуація з вантажними автомобілями. Пропускна здатність єдиного пункту пропуску для вантажного сполучення «Ужгород-Вишнє Німецьке», через роботу сканера на словацькій стороні — не перевищує 300 транспортних засобів. При цьому українська сторона може пропускати 500 вантажівок за добу.

Фахівцями Закарпатської митниці ДФС проведено комплексне дослідження всіх кордонів і фактично наразі робота зосереджена на трьох напрямках: реконструкція діючих пунктів пропуску, будівництво нових пунктів пропуску та створення сервісних зон.

— В пункті   пропуску «Ужгород» розпочалася реконструкція в цьому році. Заплановано облаштувати всі центральні будівлі і зробити основний масив будівельних робіт, на напрямку «виїзд з України».   В наступному році облаштовуватиметься напрямок «в'їзд в Україну» і пішохідна ділянка. Плануємо закінчити реконструкцію у 2019 році до листопада, — каже заступник начальника Закарпатської митниці ДФС, Микола Ясевич.

У держпрограмі розвитку зафіксовано пункт пропуску «Забрідь-Уліч», при цьому міжнародного договору нема; є пункт пропуску «Чєрна-Соломоново», якому присвячений окремий договір, але будь-яких інших рішень уряду нема; є пункт пропуску «Сторожниця-Загор» – це теж міждержавна угода з 1997 року щодо точки з’єднання з дорогою D1.

У ході дослідження визначено можливість відкриття нового пункту пропуску «Паладь Комарівці – Руське». Мова про нього йде з середини дев'яностих років. Цей пункт пропуску знаходиться на відстані 20 кілометрів від «Ужгорода» і 15 кілометрів від «Чєрна-Соломоново». Сім сіл з нашої сторони і п'ять сіл зі словацької сторони підписали на попередній зустрічі добросусідства угоду про те, що вони взаємодіють щоб цей пункт пропуску відкрити. Цей пункт буде безпосередньо зв'язаний з трасою M6 (Київ—Чоп).

Фактична характеристика пункту пропуску «Паладь Комарівці — Руське»: пішохідне сполучення, чотири смуги для легкових автомобілів, дві для автобусів та дві для вантажних транспортних засобів до 7,5 тонн.

Також у Закарпатській митниці ДФС пропонують вирішити проблему накопичення транспортних засобів на дорозі перед пунктами пропуску будівництвом сервісних зон. Наразі розроблено концептуальний проект, архітектурне розміщення і розташування сервісної зони «Ужгород».

— Якщо нам вдасться побудувати всього вісім пунктів пропуску, з них це два зі Словаччиною, ми суттєво збільшимо показники пропускної здатності, — каже Микола Ясевич.

За інф. ДФС у Закарпатській області

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат