Ліна Дегтярьова: Недолугі пам"ятники - це диверсія проти країни, яку я люблю

23.11.2018 14:25 ПОДІЇ

Ми вже повідомляли про   те, що в Ужгороді встановили черговий жахливий монумент. Дуже влучно щодо цього пам'ятника, який насправді символізує несмак нинішньої влади, висловилася ужгородка Ліна Дегтярьова.

"Лише мені здається, що ставити кітчеві, недолугі пам'ятники, які викликають роздратування і огиду, які виховують у наступних поколінь поганий смак, і окремо – відразу до всього українського (бо воно шароватне) – це диверсія проти країни, яку я люблю? Диверсія проти пам'яті про загиблих. Проти всього того важливого, на якому мають будуватися культурні коди.

У той час, коли в світі вже кілька десятиліть пам'ятники вирішуються як концепт, який розвиває просторове і аналітичне мислення, як урбаністичний простір, в якому хочеться бути (і згадувати, так), у нас регрес вже давно дійшов до того, що в бік нового пам'ятнику не хочеться дивитися.

І чомусь мало просто втнути щось непропорційне, ман'єристичне, з дуже примітивним пластичним рішенням і концептом – воно ще й має бути циклопічне, вороже до середовища. І не кажіть, що це пост-совок. Нічого спільного з добре поставленою радянською монументальною школою сучасні українські державні пам'ятники як-от новий ужгородський, не мають.

Єдине спільне з совком – не можна критикувати. Якщо кажеш щось проти конкретного проекту – перекрутять, що проти теми як такої. Отакий маразм. Чула, що так його і затвердили колись на консультативній раді. Бо якщо ти проти – ворог народу, чи якось так. Це погані дзвоники, мої любі, це мені дещо нагадує".

Lina Degtyaryova

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В історичній частині Ужгорода встановили пам'ятник архітектурному несмаку у вигляді шматка лайна

Коментарі :


23.11.2018 14:34 Турист

Правильна стаття, але чи відповідять "мистецтвознавці" від влади за таку наругу?


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат