У смерті прикордонника голова Закарпатської ОДА звинуватив бездіяльність депутатів Верховної ради

19.11.2018 15:49 ПОДІЇ

Сьогодні на Хмельниччині ховають начальника відділу прикордонної служби «Ділове» майора Вадима Березинського, котрого під час інциденту на українсько-румунському кордоні в ніч на минулу п’ятницю переїхав автомобілем контрабандист.

– Закарпатська обласна державна адміністрація висловлює щирі співчуття рідним і близьким Вадима Березинського, котрий загинув, виконуючи свої службові обов’язки, – зазначає Геннадій Москаль. – Водночас мусимо наголосити, що часткова вина за смерть прикордонника лежить на Верховній Раді України. Різкий сплеск контрабанди відбувся в 2012 році – одразу після того, як Верховна Рада за ініціативою А.Портнова (керівник одного з управлінь Адміністрації Президента часів Януковича) та І.Калєтніка (голова Держмитслужби України періоду Януковича) скасувала кримінальну відповідальність за контрабанду товарів. З тих пір виникла дуже дивна ситуація – у всіх наших сусідів (а територією Закарпаття проходить державний кордон України з чотирма країнами Євросоюзу) за контрабанду передбачена кримінальна відповідальність, і тільки ми притягуємо контрабандистів до адміністративної відповідальності – штрафу з конфіскацією контрабандних товарів та засобів їх переміщення. Кілька тижнів тому в Угорщині засудили групу українських громадян, котрі займалися контрабандою сигарет, – кожен із них отримав аж до 9 років реального ув’язнення. І такі приклади непоодинокі. Натомість Україна після символічного штрафу з конфіскацією товару чи автомобіля відпускає контрабандистів на волю, після чого вони знову займаються своїм «бізнесом». У нас є мешканці Закарпаття, котрих понад сто разів затримували за контрабанду сигарет! Ми неодноразово зверталися до Верховної Ради з проханням повернути кримінальну відповідальність за контрабанду хоча би підакцизних товарів (насамперед сигарет). Влітку цього року відповідний законопроект підготував і Кабмін України. Якщо контрабандист знатиме, що може отримати реальний строк, він тричі подумає, чи варто йому везти сигарети. Однак ні наші пропозиції, ні законодавча ініціатива Кабміну, на жаль, так і не знайшли підтримки у Верховній Раді.

Учора контрабандисту, що задавив прикордонника, суд обрав запобіжний захід - 60 діб тримання під вартою без права внесення застави.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат