12 тисяч закарпатців хворіють на туберкульоз

01.11.2018 17:10 ЗДОРОВ'Я

Щороку на Закарпатті виявляють близько 800 людей, заражених туберкульозом, а зараз на обліку з різними формами цієї недуги перебуває 12 тисяч осіб. Таку статистику озвучив директор обласного клінічного територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» Василь Скрип в ефірі “Теми дня: Ужгород” на Закарпатському Суспільному (телеканал “Тиса-1”).

У 2019-му на Закарпатті запрацює проект «Зменшення ризику епідемії туберкульозу на прикордонних територіях України і Польщі». Він діятиме впродовж 3-ох років.

В межах цього проекту в с. Нижня Апша Тячівського району Закарпаття добудують лікарню для хворих на туберкульоз. 29 жовтня відбулося підписання партнерської угоди між обласним клінічним медичним об’єднанням «Фтизіатрія», департаментом охорони здоров’я Закарпатської ОДА та медиками із Польщі.

«Бюджет спільного проекту з Польщею — 6,5 млн євро. 1 млн євро отримали польські партнери, 5,5 млн євро — наша сторона. Три мільйони євро підуть на рахунок головного бенефіціара цього проекту — департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА. Він визначить торги, будівельну компанію, яка протягом 3-ох років повинна добудувати лікарню — розповів у “Темі дня: Ужгород” на “Тисі-1” генеральний директор обласного клінічного територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» Василь Скрип. — За ці кошти медзаклад отримає новітнє обладнання, насамперед, для променевої діагностики, ендоскопічну техніку тощо. Також мають звести гуртожиток для медичних працівників та облаштувати конференц-зал”.

Сама лікарня для хворих на туберкульоз матиме 100 ліжко-місць. «Там лікуватимуться люди з різною формою туберкульозу: чутливою та хіміорезистентною. Також буде відділ з ліжками для діагностики», — пояснює Василь Скрип.

Ще 2,5 млн євро залучать для придбання комп'ютерного томографа для ОКТМО «Фтизіатрія».   “Саме цього обладнання не вистачає для того, аби проводити повний діагностичний цикл хворих в межах одного медичного закладу”, — повідомляє Василь Скрип, і додає:   “Ці   кошти також передбачені для інноваційних методів діагностики і лікування. Заплановано облаштувати 5 кабінетів у районах Закарпаття, в яких буде проводитися лікування новими протитуберкульозними медпрепаратами».

Більше інформації у повному відео програми “Тема дня: Ужгород”.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат